Het populaire namenspel van het Meertens Instituut

Het Meertens Instituut staat misschien wel het meest bekend als het volkenkundig instituut waar schrijver J.J. Voskuil (1926-2008) zijn zevendelige romancyclus situeerde. Voor zijn boeken, die tussen 1996-2000 verschenen, doopte hij het om tot het P.J. Beerta-Instituut. 

Het Meertens Instituut, dat sinds 1930 bestaat, wint sinds een jaar aan bekendheid door het openstellen van een databank met achternamen en een databank met voornamen. Bij de lancering eind vorig jaar liep de site meteen vast. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat het googlen van (bekende) personen een belangrijke sport is onder internetters. 

Als je eenmaal een naam hebt ingetikt, blijkt hoe verslavend de databank is. Je blijft namen proberen om te kijken wat de verspreiding ervan is en hoeveel mensen met die naam in Nederland voorkomen. De achternamen 'De Jong', 'De Vries', 'Van Dijk' en 'Jansen' scoren uiteraard het hoogst en je kunt die aantallen vergelijken met de situatie van 1947. Aantallen zijn meestal proportioneel gegroeid met de bevolkingsaanwas, enkele uitzonderingen daargelaten. Zo kun je vermoeden dat mensen met de achternaam 'Poepjes' hebben gekozen voor een naamswijziging, wat de terugloop verklaart. 
Bij voornamen zie je vooral hoe deze aan de mode onderhevig zijn, maar ook daar zijn regionale verschillen soms frappant. Probeer eens wat namen uit en laat hieronder een reactie achter.

Bron(nen):   Meertens familienamen  Meertens voornamen  Stamboomforum