Kwart opbrengst radio- en tv-actie Giro 555 besteed aan hulp

Tot nu toe is bijna een kwart van de ruim 36 miljoen euro die is opgehaald voor slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen besteed. Dat blijkt uit de eerste tussenrapportage van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Honderdduizenden mensen hebben in de eerste maanden na de tyfoon hulp ontvangen. Het geld dat is binnengekomen via de radio- en tv-actie Giro 555 werd tot nu toe vooral uitgegeven aan voedselhulp, noodhulppakketten met onder meer pannen en dekens, medische zorg en schoon drinkwater. Volgens actievoorzitter Henri van Eeghen is het verschil in het rampgebied met drie maanden geleden ‘groot’. ”Duizenden tonnen puin zijn geruimd. Straten zijn schoongeveegd en mensen proberen hun leven weer op te pakken. Maar er moet nog een heleboel gebeuren. De omvang van de ramp is immens”, aldus Van Eeghen. De hulporganisaties gaan volgens hem de focus steeds meer verleggen van noodhulp naar wederopbouw. “Maar die wederopbouw gaat nog jaren duren”, zegt de actievoorzitter. De SHO blijven in ieder geval de komende twee jaar nog actief op de Filipijnen.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. brabantman

    Heb contacten op Leyte waar Haiyan gewoed heeft. Veel mensen aldaar hebben niets van de z.g. hulp gezien. En weten ook niet vanuit hun omgeving dat dit plaatsgevonden heeft. De opruiming vindt plaats door de bevolking zelf en hebben geen enkele hulp gekregen. Flauwe kul dus dit bericht. Waarom het geld niet aan de mensen geven, daar is het toch voor bedoeld?

  2. marianne martens

    ook dit laat zien dat er weinig om gekwelde mens te ondersteunen met het al binnengestroomde geld. Misschien tijd voor een groot onderzoek hoe de geldstromen lopen, misschien gaat het maar 2 zakken in, zoiets als Vestia.

Reacties niet toegestaan