Valium en Xanax voor orka’s in gevangenschap

SeaWorld in Florida blijkt drogerende middelen als valium en Xanax te hebben gegeven aan orka's in hun attractiepark. Zogenaamde benzodiazepines geven een slaperig gevoel en worden vaak gebruikt om paniekaanvallen tegen te gaan. Dat SeaWorld deze middelen aan de dieren gaf, blijkt uit uitgelekte gerechtsdocumenten van een rechtszaak uit 2011 tussen SeaWorld en het concurrerende Marineland. Het gebruik van de middelen werd door een woordvoerder verdedigd: "Benzodiazepines worden soms gebruikt in de dierengeneeskunde voor het behandelen van dieren (…), het gebruik ervan is gereguleerd en het medicijn wordt enkel voorgeschreven door dierenartsen." Dierenrechtenorganisaties zijn erg boos, voor hen is dit de laatste druppel na een reeks schandalen in de laatste jaren. Orka's zouden naar verluidt zonder reden van hun jongen worden gescheiden, de tanden van de dieren zouden worden verwijderd met boormachines en de orka's zouden psychologisch worden verstoord om ze als meegaande dieren te kunnen uitbuiten in de pretparkindustrie. Regisseur Gabriela Cowperthwaite deed onderzoek naar voorvallen rondom orka's, waaronder de tragische dood van een orka-trainer, in de indrukwekkende documentaire Blackfish waarin ook voormalige trainers van SeaWorld worden geinterviewd.

Bron(nen):   PiepVandaag      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  Je moet die beesten ook niet opsluiten. Slaat werkelijk nergens op. Ik ben helaas weleens naar zo’n ‘show’ geweest. Onvrijwillig moet ik erbij zeggen. Er is echt geen reet aan. Net als het circus of de kermis. Achterhaalde onzin.

  Van Wiki:
  “Tot op heden is nog nooit een mens aangevallen door een wilde orka.”

  In gevangenschap zijn ze dus gevaarlijker:
  http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/1947519/2010/08/24/Forse-boete-Seaworld-nadat-orka-Tilly-trainer-doodbeet.dhtml
  http://www.orca-ocean.nl/web/index.php/gevangenschap/incidenten

  Nogal wiedes dat ze die beesten met kalmerende pillen volproppen. Anders zouden er nog meer ‘slachtoffers’ vallen. Overigens heb ik daar niet zoveel problemen mee. Je moet ook niet willen werken bij organisaties als Seaworld.

Reacties niet toegestaan