HP/De Tijd: Zwendelende rabbi’s

Het Nederlands-Israëlitisch Seminarium (NIS) ontvangt al jaren subsidie van het ministerie van Onderwijs zonder rabbijnen af te leveren, zo blijkt uit onderzoek van HP/De Tijd. De enige die er sinds 1960 als rabbijn afstudeerde is Raphael Evers, rector van het NIS en tevens bekend als mediarabbijn.

Sinds 1991 is er minimaal 2,5 miljoen euro naar de opleiding voor rabbijnen en godsdienstleraren in Amsterdam gegaan zonder goed toezicht op de kwaliteit van het onderwijs.
“Het seminarium ligt al eeuwen te slapen,” zegt Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuws aan de UvA, in het artikel in HP/De Tijd. Zij zit sinds enkele jaren in de Academische Raad van het NIS, die erop moet letten dat het NIS de kwaliteit goed bewaakt. Zwiep: “Ze hebben de hele ontwikkeling in de kwaliteitszorg gemist.”

Nan Dodde, oud-hoogleraar onderwijsgeschiedenis van de Erasmus Universiteit die onderzoek deed naar joods onderwijs ziet geen toegevoegde waarde in het seminarium: “Het bestaansrecht van het NIS is nul. Evers bedenkt telkens nieuwe cursussen om de boel maar een beetje draaiend te houden, maar inhoudelijk stelt het niks voor.” HP/De Tijd werd drie kwart jaar geleden benaderd door prominente joden met tips over het slechte functioneren van het seminarium en haar rector. Volgens deze tipgevers gaat het subsidiegeld van het NIS niet alleen op aan huur van lokalen en docenten, maar worden er ook hoge onkosten van de rector mee betaald. 
Lees voor het hele verhaal HP/De Tijd- in de kiosk of op de iPad