Amerikaanse vereniging voor chirurgen beschuldigd van seksisme

Een artikel in de nieuwsbrief van het Amerikaans College van Chirurgen met een verwijzing naar Valentijnsdag heeft tot een storm van reacties geleid. Prof. Greenfield, emeritus hoogleraar en presidentskandidaat van het College van Chirurgen was de auteur en het ging over de stemmingsverbeterende effecten van sperma bij vrouwen. Dat was ook bij WIK te lezen, maar prof. Greenfield ging nog een stapje verder. 'Er is een diepere band tussen mannen en vrouwen dan St. Valentijn kon vermoeden en nu weten we ook dat er betere cadeautjes zijn dan chocolade'.

Na een stroom van klachten, haalde de redactie het artikel van de website en bood prof. Greenfield zijn excuses aan. Maar de kritiek bleef toenemen. De grootste professionele organisatie van chirurgen wordt beschuldigd van seksisme en hun leden zijn verdeeld.

De organisatie heeft meer dan 75.000 leden en ongeveer 10% daarvan zijn vrouwen. Van het 22 leden tellende bestuur zijn er 5 vrouw. Ongeveer evenveel jongens dan meisjes studeren geneeskunde, maar in de 'snijdende vakken' zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd. Op de werkvloer hebben ze vaak te maken met een negatieve houding en vooroordelen van mannelijke collega's. Seksistische opmerkingen en ongewenste intimiteiten zijn hen niet vreemd. Maar het gedrag van prof. Greenfield was tot voor kort onbesproken. Hij was een uitstekend mentor en voorstander van vrouwen in de chirurgie. Veel van de vrouwelijke chirurgen, die hij heeft opgeleid beamen dat. Anderen hebben ervoor gekozen niet te reageren uit angst voor repercussies.

Bron(nen):   New York Times