Bijna overal ter wereld worden mensen steeds gelukkiger

In de meeste landen zijn mensen in de afgelopen decennia steeds gelukkiger geworden. Begin jaren tachtig noemde 71 procent van de mensen zich gelukkig tot zeer gelukkig. Rond 2000 was dat 75 procent. Nu geeft 83 procent aan gelukkig te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek in 28 landen, die samen 60 procent van de wereldbevolking vormen. Er zijn enkele weinig verrassende uitzonderingen: In de Verenigde Staten waren mensen een heel klein beetje minder gelukkig dan tien jaar geleden. In Egypte is het aantal gelukkige mensen gedaald van 89 naar 26 procent. In totaal zijn in slechts 6 van de 28 landen mensen minder gelukkig dan tien jaar terug. 74 procent van de Russen noemt zich nu gelukkig, tegenover 47 procent tien jaar geleden. Ook respondenten in China, Irak, Kirgizië, Mexico, Peru en Zimbabwe zijn in een decennium tientallen procenten gelukkiger geworden. Er zijn goede redenen te bedenken waarom vooral mensen in ontwikkelingslanden gelukkiger zijn: hun inkomen is in dertig jaar met 130 procent gestegen. Het aantal kinderen dat overlijdt voor het vijfde levensjaar is gehalveerd. Verder is in veel landen minder geweld en meer democratie. Tegelijkertijd lijkt het verband tussen geluk en gezondheidszorg, inkomensgelijkheid en burgerrechten zelfs in arme landen niet zo sterk als gedacht. In Malawi bijvoorbeeld is de afname in inkomensverschillen maar voor een heel klein deel verantwoordelijk voor de stijging van het gelukscijfer. En terwijl Afghanistan onderaan bungelt als het gaat om kwaliteit van leven zijn ze nu gelukkiger dan mensen in Latijns Amerika tien jaar geleden waren.  

Bron(nen):   Businessweek      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vestzak

  Tja, behalve in Nederland, zo lijkt het af en toe. Hier lijkt het aantal klagers hand over hand toe te nemen. Puinhopen dit, puinhopen dat. En meer van dat soort onzin. Volgens sommigen leven we inmiddels in een derdewereldland.

  Nu ja, zulke mensen weten de boel niet op waarde te schatten. Als je het in Nederland al erg vindt, vraag ik me af waar je dan wel gelukkig zult zijn. Allicht op Mars.

  Gelukkig is het maar een klein deel van het volk dat hardnekkig loopt te klagen en zaniken.
  http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/netherlands/
  http://www.oecdbetterlifeindex.org/

  • Pietje_Precies

   ja, dat ben ik, de middenklasser die zich suf werkt, en de helft meteen inlevert, omdat een overheid denkt dat ze mijn geld beter uit kan geven dan ik. en DAT zie ik nou net even anders…….(voor een groot deel)

   (in antwoord op Vestzak)

Reacties niet toegestaan