Nederlanders in Kiev schuilen voor bommen: ‘Ben naïef geweest’

Meer dan een miljoen Oekraïners zijn al op de vlucht geslagen. Maar enkele Nederlanders zijn nog achtergebleven. "We laten ons niet zomaar wegjagen door een iemand met een napoleoncomplex."

Peter Dijkstra woont al tien jaar in Kiev, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ik hou van de mensen hier en als iedereen maar vertrekt, werkt dat alleen maar demotiverend." Dijkstra wilde helpen door voedsel uit te delen of bloed te geven. "Het was mijn idee om te helpen, maar dat was een tikkeltje naïef. Ik zit hier alleen maar binnen."

Hij verbergt zich in de hal van zijn appartement. Daar heeft hij met banken een beschermde omgeving gebouwd. "Het is hier het veiligst in huis. Er zijn geen ramen in de buurt en de muren zijn hier het dikst." Naar buiten kan hij niet. "Want mensen denken dan al snel dat ik Russisch ben. De kans bestaat dat ik dan word neergeschoten." 

Ook Bart van der Vossen zit nog steeds in een dorpje bij Kiev. "Ik probeer te helpen waar ik kan, maar ik zit voornamelijk binnen", zegt Van der Vossen. "Het is te gevaarlijk om nu de straat op te gaan."

Voor beide is het te laat om nog te vertrekken. Dijkstra: "Ik ben gisteren gaan kijken bij het treinstation. Het is nu vrouwen en kinderen eerst en dat is terecht. Ik zal dus op mijn beurt moeten wachten."