Nieuwe kronkel van wappies: waarom ze nu Poetin steunen

Thierry Baudet, Willem Engel, een voorvrouw van Moederhart, ze zijn nu net zo hard vóór de Russische inval in Oekraïne als ze eerder tégen het coronabeleid waren. Hoe kunnen ze (met hun 'moederhart') zo'n wrede oorlog steunen?

Veel van die 'wappies' dweepten al langer met president Poetin. "Het was ons nooit alleen om corona te doen”, zegt Willem Engel, de Viruswaarheid-voorman nu. Hij gelooft dat in Oekraïne 'de nazi’s' aan de macht zijn.

Forum-leider Thierry Baudet, ook al langer pro-Poetin, schrijft op Twitter: "Poetin toont zich steeds duidelijker de leider van conservatief Europa." En partijgenoot Martin Bos: "Goed dat Rusland vredestroepen wil stationeren in Donetsk en Loegansk om de rust te laten wederkeren." Sietske Bergsma van anti-coronagroep Moederhart, waar bijvoorbeeld ook Doutzen Kroes lid van was schrijft op Twitter over de Russische inval: "Wat had Poetin dan moeten doen?”

Wantrouwen
Nederland staat vijfde in de wereldwijde persvrijheidsindex achter Noorwegen, Finland, Denemarken en Zweden. Rusland? 150ste. En toch wantrouwen anti-corona-activisten de Nederlandse en Europese berichtgeving. Ze besluiten zelfs de Russische propagandamachine serieuzer te nemen. "Het coronaverhaal is in het Westen nu niet heel geloofwaardig meer”, vertelt Tom Zwitser van het alternatieve uitgeefplatform De Blauwe Tijger bijvoorbeeld in een video. "Nu komen ze weer met Oekraïne en Rusland aanzetten, omdat er weer een nieuw angstmodel in onze hoofden geprent moet worden.”

Jelle van Buuren, expert op het gebied van terrorisme en complotdenken aan de Universiteit Leiden verklaart in de Telegraaf: "Deze clubs, conservatief van aard, vinden veel raakvlakken met Poetin. Hij zegt dat hij staat voor de christelijke waarden, dat thema zie je ook bij Forum aan belang winnen. In die kringen leeft veel weerstand tegen alles wat riekt naar emancipatie, homorechten, abortus, de liberale westerse agenda. In Poetin zien ze een belangrijke medestander. Zijn autoritaire stijl trekt aan: een man die echt nog durft te handelen en die daarmee sterk afsteekt tegen de slappe westerse leiders.”

Maar nog belangrijker is waarschijnlijk een diepgeworteld wantrouwen onder anti-corona-activisten jegens overheid, pers en samenleving, eigenlijk een algeheel antiwesters sentiment. En dat laatste delen ze met Poetin.

Bron(nen):   NRC  De Telegraaf  Trouw