Vrees niet: Luchtalarm vandaag om 12.00 uur is gewoon test

De loeiende sirenes van het luchtalarm worden ook vandaag gewoon getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of andere calamiteit.

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur gaan 4278 sirenes af in Nederland. Ook tijdens de oorlog in Oekraïne.

De veiligheidsregio's melden vanwege de oorlog wel nog eens extra dat het om een oefening gaat. Zo schrijft Veiligheidsregio Limburg-Noord: "Vanwege de oorlog in Oekraïne zou onrust kunnen ontstaan door het afgaan van de sirenes. Daarom kondigt de overheid de maandelijkse test van de sirenes deze keer extra aan."

Om 12.00 uur hoor je het geluid van de sirenes 1 minuut en 26 seconden lang. Als op een ander moment het luchtalarm meerdere malen langdurig loeit, is er sprake van een calamiteit. Blijf binnen, houdt ramen en deuren gesloten en volg de radio en/of televisie van regionale calamiteitenzenders voor meer informatie.

De reden dat het luchtalarm vandaag ook gewoon wordt getest, is omdat het nu extra belangrijk is om te controleren dat het systeem goed werkt. “Want als er wél wat gebeurt, moet de sirene wel werken”, aldus een woordvoerder van Veiligheidsregio IJsselland.

Ook gemeentes geven op sociale media aan dat de oefening eraan komt. Zo meldt de gemeente Amersfoort: "Zijn er mensen in je omgeving die misschien ongerust van de sirene kunnen worden? Vertel hen dan vooraf dat het om een oefening gaat."

Bron(nen):   RTL Nieuws