Nederlanders vinden Oekraïners opvangen maar lastig: “Ze eten zo laat”

Het valt veel Nederlanders niet mee om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De kinderen zijn te druk, ze eten zo laat en erg dankbaar zijn ze ook al niet. En dus worden de Oekraïense gezinnen niet zelden weer teruggebracht naar de opvangcentra.

Dat gebeurt steeds vaker blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws langs het Rode Kruis, Takecare-bnb en diverse gemeenten. De redenen die ze opsommen zijn divers. Behalve discussies over etenstijden, het gedrag van kinderen of een gebrek aan waardering wordt ook het gebrek aan privacy vaak genoemd. Bij EenVandaag vertelde een vrouw bijvoorbeeld: "Ik dacht dat het timide kindjes zouden zijn, maar ze raceten door het hele huis en ze duwden tegen de stoelen. Ik zei nog wel ’no, no!’, maar dat kenden ze niet.”

Bape Nentjes uit Tollebeek had eveneens moeite met de kinderen: "Hun kinderen mogen gewoon alles, die krijgen niet echt een opvoeding zoals wij die kennen. Ik probeer me daar maar niet te veel aan te ergeren." Ook de etenstijd van de Oekraïners was haar een doorn in het oog. "In het begin gingen ze 's avonds heel laat eten. Daar had ik wel moeite mee. We hebben nu afgesproken om met elkaar om zes uur uur te eten."

Gemeentes hebben het al vaker gezegd: Bezint eer ge begint. Om teleurstellingen te voorkomen, neemt VluchtelingenWerk eerst intakegesprekken af. Een op de drie Nederlanders die zich aanbiedt voor opvang komt niet door de screening, bijvoorbeeld omdat ze alleen een slaapbank hebben. Dan hebben zowel de gasten als het gezin zelf nul privacy en gaat het waarschijnlijk erg tegenvallen.