Geld is op: honderden ggz-cliënten in onzekerheid door sluiting psychiatrische klinieken

Drie ggz-instellingen die mensen behandelen met ernstige psychische problemen moeten noodgedwongen hun deuren sluiten. Het geld is op. Zorgverzekeraars houden de hand op de knip.

Naast PsyQ en i-Psy uit Amsterdam en een Apeldoornse instelling maakt nu ook Pro Persona uit Lunteren bekend te moeten sluiten. De instellingen kunnen het hoofd financieel niet boven water houden.

Momenteel staan er 85.000 mensen op een wachtlijst voor (specialistische) ggz-zorg. Dit aantal zal waarschijnlijk groeien na de voorgenomen sluiting van deze instellingen komend jaar.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld heeft Kamervragen gesteld aan de minister. "We willen dat de minister verantwoordelijkheid toont voor de financiering. Dit is vreselijk nieuws voor cliënten, maar ook voor het personeel. Iemand moet opstaan en regie tonen."

Marielle van den Berg van MIND, belangenbehartiger van de cliënten, legt uit: "Het is zorgelijk dat zorgverzekeraars de hand op de knip houden en niet betalen wat nodig is. We snappen dat de zorg betaalbaar moet werken. Maar dat mag niet ten koste gaan van de zorg die nodig is. We hebben het hier wel over de meest kwetsbare groep mensen."

Bron(nen):   RTL Nieuws