Overlevingspakketten uitverkocht: wat zit daar eigenlijk in?

Nog niet zo lang geleden werden Doomsday-preppers een beetje meewarig aangekeken. Je voorbereiden op een ramp? Dat was toch nergens voor nodig. Maar na corona en nu de oorlog in Oekraïne is dat veranderd.

"In normale tijden verkoop ik tussen de 25 en 50 pakketten per dag”, zegt Stefan Van Goor tegen HLN. Hij begon drie jaar geleden met rampenrugzak.nl. “Maar na de inval in Oekraïne waren het er plots honderden. Ook Randy Roso-Ruoff van Noodpakket.nu ziet een run op de noodpakketten ontstaan.

Inhoud noodpakket
Maar wat zit er dan in die pakketten? Roso-Ruoff. “Als je op het platteland woont heb je andere mogelijkheden dan in de stad en daar moet je rekening mee houden. In een basispakket zit een goede EHBO-set, een ouderwetse transistorradio op batterijen waarmee je het nieuws nog kan volgen als het internet platligt en DAB-toestellen en je smartphone niet meer werken, waxinekaarsjes waarmee je licht kan maken en voedsel kan verwarmen, een goede zaklamp maar ook een knijpkat, een fluitje, een campinggasstelletje, lucifers en ontsmettende handgel. Warme dekens zijn nuttig, maar ook zilver-goudkleurige thermische folie en om te eten conserven en rijst. In een overlevingspakket zit ook een simpele gsm met een telefoonkaart, maar zelfs als die kaart niet werkt, kan je toch nog altijd 112 bellen.” Stefan Van Goor noemt nog een goed zakmes, handverwarmers, gevriesdroogde kip en een waterfilter.

Zo'n noodpakket gaat je echter niet redden bij een nucleaire aanval. Roso-Ruoff: “Daar kan je je niet op voorbereiden. Het is eerder bedoeld om een lange stroomonderbreking te counteren.” De prijzen beginnen bij 75 euro. “Maar op het internet zie je vandaag zotte prijzen van 500 euro”, zegt Randy Roso-Ruoff. “Dat vind ik overdreven. Wie een oude rugzak heeft en naar de supermarkt gaat voor de nodige spullen kan trouwens makkelijk voor 30 euro een noodpakket samenstellen.”