Lijken op straat en massagraven in Boetsja: “Dit is volkerenmoord”

De wereld reageert geschokt op berichten over burgerdoden in Boetsja, een voorstad van Kiev. De Oekraïense regering spreekt van een 'opzettelijke massaslachting.'

In Boetsja zijn tegen de 300 lijken gevonden in massagraven en op straat. Journalisten van AFP zagen zeker twintig dode lichamen op straat liggen. Nu de Russen zijn vertrokken wordt pas goed duidelijk wat ze hebben aangericht. Ook getuigen vertellen over de gruweldaden van de soldaten.

Zo vertelt Halyna tegen The Guardian over de mislukte vluchtpoging van haar gezin: "Ik zag een deur opengaan in de auto voor ons en twee benen vielen naar buiten. Ik dacht: iedereen wordt nu vermoord. Het ging zo snel. Mijn man schreeuwde: 'Draai om, draai om!'. Maar toen voelde ik dat ik door iets werd geraakt in mijn rechter schouder, het was een kogel. Ik duwde nog tegen mijn man aan, zodat hij uit de auto zou stappen. Maar hij bewoog niet meer. Ik realiseerde me toen dat hij dood was. Daarna opende ik mijn deur en rende ik weg."

Hoeveel burgerslachtoffers er zijn gevallen, is nog onduidelijk, maar de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, spreekt van volkerenmoord. Wereldleiders hebben geschokt gereageerd. Zo zei premier Rutte: "Geschokt door berichten van afschuwelijke misdaden uit gebieden waar Rusland zich uit terugtrekt. Dit moet onderzocht worden en Nederland en onze partners zullen niet rusten tot de daders van oorlogsmisdaden verantwoordelijk zijn gehouden."