Half miljoen EU-paspoorten voor Oost-Europeanen

Sinds 2011 is er in Hongarije een wet waardoor iedereen met Hongaarse voorouders aanspraak kan maken op de Hongaarse nationaliteit, wat toegang tot de Europese Unie betekent. Er zouden zo'n half miljoen aanvragen zijn gedaan. Het wordt een steeds belangrijkere route naar EU-burgerschap, waarschuwt de Britse hoofdinspecteur van 'Grenzen en Immigratie'. Ieder EU-land is vrij om te bepalen wie het een paspoort geeft. Zo bood eerder al Malta haar nationaliteit voor 650.000 euro te koop aan. Die regel kon op veel kritiek rekenen binnen de EU en is inmiddels aangepast. Over de wet in Hongarije is nooit veel ophef geweest, hoewel de regels nogal soepel zijn: voorouders moeten ooit in het Oostenrijks-Hongaarse rijk hebben gewoond en basiskennis van de Hongaarse taal is verplicht. Dat laatste wordt overigens nauwelijks gecontroleerd. Het gaat met name om inwoners uit de arme Oost-Europese landen Moldavië, Servië, Oekraïne en Macedonië. Alleen al in Servië zouden 112.000 nieuwe paspoorten zijn uitgereikt.

Bron(nen):   Daily Mail      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Karl Ruprecht Kroenen

    Onbeperkt toegang tot de sociale voorzieningen in ander landen dus.

    Stemvee voor de zittende macht in Brussel die hierdoor aan het werk blijven en hun luxe brood verdienen en dit gewoon ten koste van heel veel andere mensen aan het doen zijn.

  2. l. banfi

    Een stupid artikel van iemand die er heeeelemaal niets van af weet!!! 99% van de uitgegeven paspoorten gingen naar HONGAREN in oud (oer) Hongaarse gebieden!!!! Onderdrukt en helaas nu in de minderheid. Dus delen van de huidige roemenie (erdély), slovakije (felvidék), servie (vajdaság), oekraine (kárpátalja).

Reacties niet toegestaan