Groningse burgemeester schaamt zich voor Ter Apel: “Kinderen spelen tussen het afval”

Diep in Oost-Groningen tegen de Duitse grens aan heeft Nederland haar eigen vluchtelingendebacle. In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel 'overtreden we aan alle kanten de wet', aldus Groningse burgemeester Koen Schuiling.

"Kinderen spelen er tussen het afval. Op een festivalterrein zijn oneindig betere sanitaire voorzieningen", zegt Schuiling na een bezoek aan het aanmeldcentrum in Binnenlands Bestuur.

Voor Oekraïners gaan overal de deuren open, maar statushouders (asielzoekers met verblijfsvergunning) moeten onder barre omstandigheden leven, aldus de burgemeester. "Het is een andere categorie mensen of zo, ik weet het niet. Aan alle kanten overtreden we de wet. Het is beschamend."

Schuiling, die ook voorzitter van de veiligheidsregio is, citeert uit twee rapporten die de GGD vorig jaar schreef over de opvang in Ter Apel: "Er hangt een penetrante rioollucht in de opvangtenten, en urinoirs zitten vol met urine en bruine drab. Er is kans op besmettingen en infectieziekten, er is nul privacy en het is brandgevaarlijk."

Schuiling adviseert collega-bestuurders langs te komen in plaats van alleen de rapporten te lezen. "Dan zie je met eigen ogen ons eigen Lampedusa."

Op dat Italiaanse eiland verbleven duizenden vluchtelingen in heel slechte omstandigheden, nadat ze met bootjes aanspoelden.