Mogelijk kwart miljard (!) meer mensen in extreme armoede door corona en Oekraïne-oorlog

Er dreigen een kwart miljard meer mensen in extreme armoede te belanden als gevolg van de gestegen voedselprijzen door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Dat meldt Oxfam-Novib.

De Wereldbank schreef eerder al dat er bijna 200 miljoen mensen in extreme armoede terechtkomen door de coronapandemie en toegenomen ongelijkheid. De stijgende voedselprijzen leiden nog eens tot extra armoede voor 65 miljoen mensen. In totaal leven er mogelijk straks 860 miljoen mensen in extreme armoede, dat wil zeggen dat ze rond moeten komen van minder dan 1,90 dollar per dag.

Een op de tien mensen leeft dan wereldwijd in zware armoede, terwijl de VN zich juist tot doel had gesteld om extreme armoede voor 2030 de wereld uit te helpen. Wrang: sinds de coronapandemie neemt niet alleen het aantal extreem armen toe, maar ook het aantal rijken.

"Miljoenen families staan nu voor onmogelijke keuzes: tussen hun kinderen te eten geven, ze naar school sturen, of ziektes behandelen", schrijft Oxfam. "De piek in voedselprijzen valt ook pijnlijk samen met klimaatgedreven rampen en conflicten, die allemaal de reeds bestaande en verwoestende hongercrises in delen van Oost-Afrika, het Midden-Oosten en West-Afrika sterk verergeren." 

Bron(nen):   De Volkskrant