De ‘Pablo Escobar van de eieren’ steelt en smokkelt eieren zo duur als een huis

Het is een bizar verhaal: Jeffrey Lendrum zoekt al veertig jaar op de gekste plekken naar zeldzame eieren, smokkelt ze op z'n warme lichaam de grens over en verkoopt ze aan de hoogste bieder, vaak sjeiks uit het Midden-Oosten.

De Iers-Zimbabwaanse Lendrum is de meest beruchte smokkelaar van eieren van zeldzame vogels. Dit heeft hem de bijnaam 'Pablo Escobar van de eieren' opgeleverd. Het lukt hem om de eieren op de meest onherbergzame plekken te stelen uit het nest, na vervaarlijke wandeltochten, soms bungelend onder een helikopter of met abseil-gereedschap.

In zijn jeugd verzamelde hij al eieren. In 1983 werd hij samen met zijn vader in Zimbabwe opgepakt voor het stelen van eieren in een wildpark. Daarna is hij nog vele malen opgepakt en veroordeeld. In Argentinië kreeg hij 4,5 jaar cel vanwege het stelen en smokkelen van slechtvalk-eieren, maar in afwachting van hoger beroep vluchtte hij het land uit.

Afgelopen januari is hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf in Groot-Brittannië. Op Heathrow Airport in London werd hij gepakt met 117.000 euro aan eieren verstopt onder zijn kleren. De komende tijd zijn de kuikens van zeldzame vogels dus even verlost van zijn grijpgrage handjes.

Bron(nen):   Vice