Dit labyrint aan tunnels en gangen is laatste bastion van Oekraïners in Marioepol

Marioepol is vrijwel helemaal in Russische handen. Maar er is één bastion van waaruit Oekraïense strijders dapper weerstand blijven bieden. Ze hebben zich verschanst in een metaalfabriek van Azovstal, een labyrint van tunnels en gangen dat moeilijk in te nemen is.

Mogelijk zitten er nog zo'n vierduizend mensen in de fabriek, die ook wel een stad in een stad wordt genoemd, vanwege de vele hallen, opslagplaatsen, ovens, spoorlijnen, tunnels en ontelbare in- en uitgangen.

Er zijn meerdere verdiepingen onder de grond, waardoor bombarderen onmogelijk is. Alexander Grinberg, een analist van het Jerusalem Institute for Strategy and Security, legt uit: “De tunnels binnendringen is quasi onmogelijk. Ze kunnen het proberen, maar ze zullen afgeslacht worden, want de verdedigers van de tunnels hebben tactisch absoluut de bovenhand.”

Toch is het ook weer niet zo eenvoudig. Veel communicatiemiddelen werken niet goed onder de grond, de gangen zijn niet allemaal even goed in kaart gebracht en de grote vraag is of er voldoende eten en drinken binnen is.

De metaalfabriek van Azovstal. Bron: AP