Rusland test lange-afstandsraket voor 15 kernkoppen: Onverdedigbaar superwapen

Een recente test met een hypersonisch kernwapen laat zien dat Poetin elke stad ter wereld in de as kan leggen, als hij dat wil. Een aanval van de moderne Sarmat-raket valt nauwelijks te verdedigen door raketverdedigingssystemen.

Poetin toont dat hij elke plek ter wereld met kernwapens kan aanvallen. De Sarmat heeft een geschat bereik van maximaal 18.000 kilometer. De Russische dictator zegt dat de raketten “mensen aan het denken moeten zetten die, in de hitte van opgeklopte retoriek, ons land bedreigen”.

Het miljarden kostende Missile Defense-systeem is kansloos tegen een grootscheepse Russische aanval. “De kans dat het lukt om een inkomende raket te onderscheppen, is misschien een paar procent”, legt Paul van Hooft, wapenexpert aan het Hague Centre for Strategic Studies in Den Haag, uit. “Als je maar genoeg raketten stuurt, kom je er altijd doorheen.”

Toch zorgt de komst van Sarmat volgens Van Hooft niet voor een nieuwe wending in het conflict tussen de grootmachten: “Voor het wapenevenwicht en de nucleaire afschrikking maakt het weinig uit.” Amerika en Rusland beschikken al sinds de jaren vijftig over genoeg kernwapens om keihard terug te slaan en de wereld te vernietigen. Van Hooft: “Door die afschrikking is het rationeel om ze nooit te gebruiken, is het idee.”