Geen oorlogsverklaring? Rusland werft in heel het land ‘mobilisatie-experts’

Het Kremlin doet het af als onzin dat het van plan is om op 9 mei Oekraïne de oorlog te verklaren. Maar de krant ‘The Moscow Times’ en de onafhankelijke Russische nieuwssite SOTA ontdekten dat de overheid door heel Rusland mobilisatie-experts werft.

De Russische post, de ziekenhuizen en de belastingdienst, ze zouden allemaal extra vacatures hebben geplaatst. Zo zoekt een federale belastingdienst een 'beveiligingsfunctionaris', die verantwoordelijk is voor 'de voorbereiding van de inspectie voor activiteiten in oorlogstijd, staat van beleg en noodtoestand'.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken plaatste eveneens onlangs een vacature voor iemand die 'mobilisatieplanningsdocumenten' moet voorbereiden en 'speciale beslissingen van de federale uitvoerende autoriteiten in termen van mobilisatiegereedheid en mobilisatievoorbereiding' moet uitvoeren. Zo zijn er nog tal van vacatures die erop wijzen dat Moskou oorlogspersoneel zoekt.

Zowel de Britten als de Amerikanen hebben informatie dat Rusland 9 mei (op de Russische Dag van de Overwinning) officieel aan Oekraïne de oorlog verklaart. Dat maakt onder meer een grootschalige mobilisatie van reservisten en dienstplichtigen mogelijk. Ook kan dan het verkeer van mensen worden ingeperkt, een avondklok worden ingevoerd en bijeenkomsten verboden.

Bron(nen):   HLN