Oekraïense man overleeft executie en wordt levend begraven samen met zijn dode broers

Een verschrikkelijk verhaal uit de Tsjernigov-regio in het noorden van Oekraïne, waar een man door de Russen in het gezicht is geschoten en levend begraven. Mykola kroop 's nachts gewond uit het graf en kan het wonder boven wonder navertellen.

In maart werd het dorp waar de familie Kulichenko woont, ingenomen door Russische strijdkrachten. Toen het verzet een Russische colonne bombardeerde, gingen de soldaten op zoek naar de daders. Zo kwamen ze uit bij het huis van Mykola en zijn broers. Mykola legt uit dat de soldaten oude eremedailles van zijn vader vonden in huis, en concludeerden dat de jongens schuldig waren.

De mannen werden drie dagen lang gemarteld in een kelder en daarna naar een open veld gereden, waar ze met de handen op de rug door het hoofd zijn geschoten. Mykola vertelt dat de kogel door zijn wang en oor vloog, maar hem niet doodde. De littekens zijn nog duidelijk bij hem te zien. Zijn broers waren wel op slag dood.

Nadat het donker werd, klom hij uit het graf en zocht hulp. “Het was erg moeilijk voor me om te ademen, want Dima lag bovenop me, maar door mijn handen en knieën te gebruiken, lukte het om het lichaam van mijn oudere broer opzij te schuiven. Zo klom ik uit het graf.”

“Ik heb geluk gehad, en nu moet ik maar gewoon doorleven”, zegt hij. “Dit verhaal moet verteld worden. Niet alleen in Oekraïne, maar overal ter wereld. Want dit soort dingen gebeuren en er zijn veel meer van dit soort verhalen.”

In Oekraïne zijn al meer dan 11.600 mogelijke oorlogsmisdaden gedocumenteerd, volgens de lokale autoriteiten. Sinds het terugtrekken van het Russische leger in april komen talloze verschrikkelijke verhalen bovendrijven.