Wikileaks publiceert de Spy Files: ’25 landen observeren hun bevolking’

Het was even stil rond WikiLeaks, maar nu heeft de klokkenluiderssite geheime documenten gepubliceerd over de wereldwijde spionage-industrie, de Spy Files. Volgens Wikileaks gaat het om een geheime industrie die 'de gehele bevolking' observeert in zeker 25 landen. De bedrijven hierachter draaien een miljardenomzet.

Omdat steeds meer landen hun burgers in de gaten willen houden, kopen veiligheidsdiensten op grote schaal geheime technologie waarmee telefoons kunnen worden afgeluisterd en getraceerd, kan worden ingebroken in computers en sms-berichten kunnen worden gelezen.
Wikileaks stelt dat de bedrijven die dit soort technologie verkopen vrijwel niet gereguleerd is.

Volgens de organisatie van Julian Assange zijn het niet alleen westerse landen die van de diensten van bedrijven zoals Group 2000, Pine Digital Security en Fox-it (Nederland) afnemen. Ook in Tunesië en Libië zouden 'afluisterkamers' van deze bedrijven zijn gevonden.

WikiLeaks zette vandaag 287 geheime documenten hierover online en zal daar de komende weken en maanden mee doorgaan. Net als bij eerdere onthullingen werkt WikiLeaks ook nu samen met een aantal media-organisaties. Dit keer zijn het de ARD in Duitsland, The Bureau of Investigative Journalism in Engeland, The Hindu in India, het Italiaanse weekblad L'Espresso, Owni in Frankrijk en de Amerikaanse Washington Post.

Kijk hier voor de Spy Files kaart.