De levenslange last van een foute naam

Samenleving
zondag, 29 januari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Eigenlijk slaat het nergens op, want per slot van rekening kies je je voornaam niet zelf, maar mensen hebben naar aanleiding van je naam toch allerlei associaties en veronderstellingen over je persoonlijkheid. En als dat een negatief oordeel is, kun je daar je hele leven lang last van hebben.
Duitse onderzoekers stelden vast dat bepaalde voornamen (bv. Alexander) veel populairder waren op een datingsite dan andere, minder vaak voorkomende namen (bv. Kevin). De datingsite in kwestie stelt mensen aan je voor en noemt alleen hun voornaam, leeftijd en de regio waar ze wonen.
Nu is een datingsite natuurlijk niet hetzelfde als een situatie in het dagelijks leven. Maar ook daar brachten mensen met minder populaire namen het er niet zo goed vanaf: er was meer kans dat ze rookten, minder zelfvertrouwen hadden en lager opgeleid waren. Bovendien werd het verband tussen de populariteit van hun naam en die eigenschappen gemedieerd door het aantal afwijzingen op de datingsite. Door een afwijzing op een site word je opleiding natuurlijk niet lager, maar de onderzoekers menen dat de afwijzing op de site waarschijnlijk representatief is voor het aantal afwijzingen waar ze mee te maken hadden in hun leven.
Vergelijkbare resultaten werden gevonden in 2 andere studies met meer namen en verschillende methoden om de populariteit van de naam te meten. In de VS werd ook vastgesteld dat raciale vooroordelen een rol spelen. Identieke cv's werden positiever beoordeeld als de kandidaat een 'blanke' naam had. Hetzelfde is ook in Nederland aangetoond: Mohammed wordt minder snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan Pieter.
Reden genoeg voor aanstaande ouders om goed na te denken over de naam van hun kind: het kan zijn/haar toekomst bepalen.