Hier moet je op letten als je de schoorsteen weer gaat gebruiken

Het is oktober, de oliebollenkraam staat weer op de hoek en het wordt koud. Vanwege de hoge gasprijzen blazen meer mensen dan normaal het stof van hun houtkachel of open haard af om het huis te verwarmen. Welke voorbereidingen moet je treffen om het (brand)veilig te houden?

Woningbranden ontstaan een op de zes keer door een probleem met de schoorsteen. En oktober is risicomaand nummer één, omdat mensen zonder grondig onderhoud de hout- of kolenkachel aansteken. In veel landen is het verplicht om de schoorsteen schoon te (laten) maken. Dit is in Nederland niet het geval, maar het is wel zo verstandig.

Roetaanslag aan de binnenkant van de schoorsteen kan vlam vatten, vooral bij houtkachels. Er kunnen droge bladeren of een vogelnest bovenin de schoorsteen zitten, die in de fik vliegen. Er komt dan vuur en veel rook vrij, die ook naar binnen komt en kan verstikken. De schouw maakt een hard, soort loeiend geluid en het huis gaat zwaar naar roet stinken.

Schoorsteenvegers hebben het dan ook erg druk op het moment. Steek de houtkachel of open haard niet aan voordat je goed hebt gecontroleerd dat alles schoon is. En gooi alleen droog en onbehandeld hout in je kachel, dennenhout is uit den boze. Installeer een rooster of schoorsteenkap om vogelnesten te weren.