Ikea Frankrijk koopt regelmatig politieagenten om

Ikea maakt dankbaar gebruik van de omkoopbaarheid van Franse gendarmes. Een directeur van de Ikea-vestiging in Val d’Oise, een Parijse voorstad, heeft regelmatig met geschenken gestrooid bij de plaatselijke politie, in ruil voor informatie over medewerkers en klanten. Dat meldt de Franse nieuwssite Mediapart..

De Ikea in Val d'Oise zorgde volgens Mediapart dat het in een goed blaadje kwam te staan van de lokale politie door regelmatig cadeaubonnen van 100 euro uit te delen. De voormalige directeur, nu hoofd van de winkel in Straatsburg, ontkent desgevraagd de praktijken niet. "Men spant zich in om goede relaties met lokale partners op te bouwen door cadeaubonnen te geven aan voetbalclubs, verenigingen, enzovoort.."
Volgens een oud-directeur van Ikea  worden er sinds de jaren ’90 regelmatig geschenken uitgedeeld. "Maar ze zijn inmiddels geïnstitutionaliseerd. Hoe wil je anders dat de politie langskomt als je ze nodig hebt, of ons de antecedenten en informatie geeft van een vakbondslid of over een zeikerige klant.”

Sinds vorige maand is er in Frankrijk een vooronderzoek gaande naar frauduleus gebruik van persoonsgegevens van Ikea France. De Zweedse meubelgigant had privédetectives ingezet en onrechtmatig toegang tot politiegegevens om zo meer te weten te komen over haar eigen medewerkers en over ontevreden klanten.

Bron(nen):   Mediapart  Liberation