‘Aanslag IS in Europa is onvermijdelijk’

'We moeten op onze hoede zijn, ook al loopt maar een kleine fractie van de teruggekeerden rond met terreurplannen. Maar zelfs dan gaat het nog om enkele tientallen potentiële terroristen.' Dat zegt de Noorse Thomas Hegghammer, wereldwijd een van de meest gerenommeerde experts op het gebied van moslimextremisme. Hij is er bijna zeker van dat er aanslagen komen in Europa, schrijft Vlaamse krant De Tijd. 'Behalve bij de gewezen Syriëstrijders zit het gevaar steeds vaker bij de aanhangers van Islamitische Staat die nooit in Syrië of Irak zijn geweest.' Hij vindt ook dat we ten onrechte denken dat IS geen steun heeft bij de lokale bevolking. 'IS staat in voor de ordehandhaving, onderwijs en justitie. Er is zelfs een klachtenbureau waar burgers terechtkunnen. Dat is het grote verschil met Al Qaeda en andere jihadgroepen: de leiders van IS zijn statenbouwers.' Het Westen kan zomaar in een langdurig en kostbaar conflict terecht komen, denkt hij. 'Stel je eens voor dat er een echt grote aanslag plaatsvindt in Europa of de Verenigde Staten. Dan groeit de vraag om grondtroepen af te sturen op IS, zoals dat ook in Afghanistan gebeurde na 9/11. Weinig mensen beseffen hoe groot het gevaar is dat het Westen terechtkomt in een breed en aanslepend conflict.'   '

Bron(nen):   De Tijd (betaald)      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Wortel.
  Tak.

  Verder lijkt zo’n aanslag mij inderdaad ook onvermijdelijk. Maar goed, ik ben geen expert. En… Het lijkt me ook vrij duidelijk wie en welke partijen daarvan zullen profiteren in Europa. Fort Europa komt snel dichterbij. Hoewel na zo’n aanslag de steun voor een verenigd Europa ook zal afbrokkelen. Het zal eerder Fort Ministaat zijn. Muur-om-land-idee zal krachtig aan steun winnen.

  Met alle ellende van dien.

 2. Meneer Dick

  Laat maar komen. Wij lusten ze rauw. En wij winnen toch wel.

 3. Windows 8

  ” kleine fractie van de teruggekeerden” Waarom toelaten?

  “dat er een echt grote aanslag plaatsvindt in Europa of de Verenigde Staten. Dan groeit de vraag om grondtroepen af te sturen op IS,”
  en
  “zit het gevaar steeds vaker bij de aanhangers van Islamitische Staat die nooit in Syrië of Irak zijn geweest.”

  Hoe lossen grondtroepen dat op?

 4. Burgermans

  Met rigoureuze maatregelen zijn IS-aanslagen zijn wel degelijk te vermijden.

Reacties niet toegestaan