Gijzeling Sydney: 5 mensen inmiddels vrij

Vijf mensen die maandag in Sydney in een café werden gegijzeld, zijn vrij. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd. Op beelden van nationale televisiezender ABC was te zien hoe drie mensen naar buiten renden. De woordvoerster kon niet bevestigen hoeveel mensen er nog gegijzeld worden.

Voor zover de politie weet is iedereen binnen ongedeerd. De politie gaat uit van een gijzelnemer. De zwaarbewapende man ging maandagochtend even voor 10 uur het Lindt Chocolat Cafe in het centrum van Sydney binnen. Gijzelnemers moesten een zwarte vlag met een tekst in het Arabisch laten zien. De politie zoekt uit wat de tekst op de vlag betekent.

Eerder liet de Australische premier Tony Abbott weten dat het is onduidelijk of het om een politiek motief gaat. ,,Maar er zijn wel aanwijzingen dat het mogelijk politiek gemotiveerd is", voegde hij eraan toe. Het Sydney Opera House, dat ruim een kilometer van het café ligt, is geëvacueerd na de vondst van een verdacht pakketje. Ook andere grote gebouwen in de stad zijn ontruimd.