Amsterdam maakt per ongeluk 186.000 euro over aan Brabander

De gemeente Amsterdam heeft 186.000 euro overgemaakt aan een man uit Noord-Brabant, omdat er een verkeerd rekeningnummer op een factuur stond. Amsterdam wil nu het geld terug, maar de man weigert. Hij zegt niets met het foute rekeningnummer te maken te hebben. Het geld is zelfs al uitgegeven. Een deel heeft de Brabander gebruikt om zijn schulden af te lossen. Daarnaast zou hij een camper hebben gekocht. Vanwege de opnamelimiet heeft hij ook geld naar kennissen overgemaakt, zodat zij voor hem kunnen pinnen. De gemeente eist nu ook geld van die kennissen, maar zij zeggen het alweer contant aan de man te hebben gegeven. Donderdag komt de zaak voor de rechter.

Bron(nen):   AT5      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  geld van kennissen eisen ? goede advocaat heeft de gemeente lol

 2. vandehoedenderand

  Een camper…

  Dom van gemeente, maar de tokkie in kwestie was natuurlijk ook niet bepaald te goeder trouw.

 3. Zmirlap

  Even een uurtje waterboarden helpt vast.

 4. Prikker

  Heerlijk die nieuwe IBAN nummers….

  Verder lijkt me de gemeente rechteloos in dit geval… dus ben benieuwd hoe ze dit ‘eisen’ juridisch onderbouwt. Waarschijnlijk bedoelen ze ‘intimideren’ en ‘hard schreeuwen’ of ‘dreigen’….

  Voor de duidelijkheid… dit is de maatschappij en de mores waar we nu in en mee leven. Een cynische noot. Maar toch… Elke burger kan dit ook overkomen, misschien niet voor 186.000 euro, maar dan is weg is weg en de bank heeft er dan ‘niets mee te maken’.

  • Divert

   Dit heeft helemaal niets met IBAN nummers te maken. Sterker nog, met IBAN nummers is de kans op fouten kleiner vanwege een controlegetal dat in het rekeningnummer zit. Een eenvoudige typefout kan dit dus niet veroorzaken.
   Verder staat de gemeente Amsterdam gewoon 100% in haar recht. De wet is heel duidelijk over onverschuldigde betalingen. Die kunnen gewoon teruggevorderd worden en als de tokkie in bovenstaand artikel die 186k al stukgeslagen heeft, dan heeft hij een heel groot probleem. En zijn vriendjes overigens ook. Als daarvan aangetoond kan worden dat ze niet ter goeder trouw hebben gehandeld, maar zich gewoon als een soort katvanger hebben opgesteld, dan gaan ook zij met de billen bloot.
   En wat jouw cynische noot betreft: elke burger kan verkeerd overgemaakt gewoon terugvorderen.

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Volgens mij heb ik in het recente verleden diverse nieuwsberichten voorbij zien komen van burgers die hun verkeerd overgemaakt geld wilden terughalen en dit juridisch niet voor elkaar kregen… zie ook http://www.geldenrecht.nl/artikel/2012-03-29/tikfoutje-en-weg-19000-euro
    Maar zo te zien zat ik ernaast en was de weg naar de rechter toch mogelijk.

    (in antwoord op Divert)
    • Divert

     De artikelen waar jij naar verwijst hebben met name betrekking op de rol van de bank. De bank kan inderdaad niet zomaar een transactie ongedaan maken. Dat zou ook raar zijn. Ik koop een auto en laat na overdracht van de auto de betaling terugboeken…. Te mooi om waar te zijn en het is ook niet aan een bank om uit te maken of een overboeking wel of niet terecht is gedaan.
     Dat neemt echter niet weg dat je verplicht bent een zogenaamde onverschuldigde betaling terug te geven. En als je daar niet aan mee wenst te werken dan rest voor de eiser een gang naar de rechter waar hij gelijk gaat krijgen en het probleem voor de gedaagde alleen maar groter wordt. Tenzij je het geen probleem vindt dat een deurwaarder beslag legt op salaris, uitkering, huis, bankrekening, camper of whatever en je het prima vindt te leven van een beslagvrije voet.

     (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Meer werd er toen op dat moment niet gepubliceerd hoor, maar zoals ik al eerder aangaf zie ik nu dat het anders zit. Gelukkig maar. *beetje vertrouwen hersteld*

      (in antwoord op Divert)
   • ernie

    terugvorderen kan altijd…. maar het is zoals ik een advocaat eens hoorde zeggen: ‘gelijkhebben en gelijk krijgen zijn 2 verschillende dingen’ Dus terugkrijgen kan nog heel lastig worden.
    Maar ja dat vinden miljoenen ABP deelnemers ook: de roverheid heeft er een jaartje of 20 geleden gewoon 15 miljard gulden uitgejat, premies gingen niet omlaag en uitkering wordt wel verlaagd. Probeer dat gejatte geld (niet eens verkeerd overgemaakt: gewoon gejat) maar eens terug te krijgen!
    Schaf het “tijdelijke” kwartje van Kok maar eens af…
    Daalt de prijs van je huis gaat de OZB toch omhoog…
    Daalt de spaarrente tot nul, of wordt ie zelfs negatief: de vermogensrendementsheffing blijft gebaseerd op 4% rendement… Zullen we eens een gokje wagen wat er gebeurt als de rente boven de 4% gaat stijgen?
    Zo zijn er tig voorbeelden waarbij de roverheid de burger besteelt. Dus wat doe je dan – tokkie of niet – als ze zomaar 186K op je rekening storten? Koekje van eigen deeg gaan geven misschien?

    (in antwoord op Divert)
  • Desperanto

   Artikel 203, Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek

   1. Degene die een ander zonder rechtsgrond een goed heeft
   gegeven, is gerechtigd dit van de ontvanger als
   onverschuldigd betaald terug te vorderen.

   2. Betreft de onverschuldigde betaling een geldsom, dan strekt
   de vordering tot teruggave van een gelijk bedrag.

   3. Degene die zonder rechtsgrond een prestatie van andere aard
   heeft verricht, heeft eveneens jegens de ontvanger recht op
   ongedaanmaking daarvan.

   (in antwoord op Prikker)
 5. marianne martens

  Brabant heeft sinds tientallen jaren miljoenen euros subsidies gekregen onder invloed van de afzichtelijke lobbies van het CDA en andere proleten zoals Veerman. Het begint steeds meer overeenkomsten te krijgen met het vee die in megastallen worden opgehokt.Zoveel geld krijgen en meteen opmaken, het zal wel te maken hebben met de vreetmachine van het met spoed veroberen wat er in je schoftenschoot wordt geworpen.Ach, straks ga ik weer naar mijn geliefde tante in Vught. Mooi landschap en burgers die zichzelf fantastisch vinden, behalve mijn geliede tante.

Reacties niet toegestaan