Doodgewone Rotterdamse Primera is bank van de onderwereld

Bij de Primera koop je tijdschriften en sigaretten, een verjaardagskaart misschien, maar bij de vestiging in Rotterdam-West kun je ook een lading drugs uit Colombia afrekenen. De winkel deed dienst als bank van de onderwereld, schrijft het AD. De Rotterdamse politie haalde vorig jaar 7 miljoen euro aan crimineel geld op. Een deel daarvan bleek afkomstig van de kleine sigarenwinkel. Op papier had de 53-jarige eigenaar een franchise van de Primera-keten, maar het grote geld verdiende hij als bankier voor criminelen. Dat ging eigenlijk heel eenvoudig. De crimineel die bijvoorbeeld een lading drugs wilde afrekenen, noemde een wachtwoord. Dan mocht hij doorlopen naar het kantoortje achter de winkel. Hij deed een aanbetaling van enkele honderden tot duizenden euro's. Vervolgens belde de winkeleigenaar een tussenpersoon. Die belde een bankier in een ver land. Deze bankier betaalde voor enkele procenten commissie het bedrag aan degene die betaald moest worden. Zo was de transactie voldaan en de reguliere banken omzeild. Het is bovendien een stuk minder risicovol dat echt geld smokkelen. De eigenaar van de Primera is aangehouden en verschijnt binnenkort voor de rechter. Ondertussen runt hij gewoon zijn winkeltje. Zijn reactie op een vraag over zijn illegale praktijken? 'Eh, ja, het klopt wel ongeveer.'

Bron(nen):   AD      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Even naar Primera….:-)

 2. Windows 8

  “De eigenaar van de Primera is aangehouden en verschijnt binnenkort voor de rechter. Ondertussen runt hij gewoon zijn winkeltje.”
  Euh? Vanuit de bajes?

  • Dead Silence

   Welkom in Nederland.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Divert

    Misschien zit hij niet vast omdat hij nog niet door een rechter veroordeeld is?
    Voorlopige hechtenis is in principe alleen mogelijk bij misdrijven waarvoor een maximale straf staat van 4 jaar of meer.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • vandehoedenderand

     Dat is een concept dat velen in Nederland blijkbaar niet (willen) begrijpen. Onschuldig tot… Enzovoorts.

     Heeft ook geen zin om het uit te leggen. Men wil het niet horen. Waar rook is is vuur en zodra er rook is ontdekt is men schuldig.

     (in antwoord op Divert)
 3. marianne martens

  Niet alleen in Rotterdam, lijkt me.

 4. Claudia

  van zo n tv gidsje en een pakje sigaretten ,is de schoorsteen ook moeilijk rokende te houden
  Als kleine ondernemer moet je toch wat

Reacties niet toegestaan