Hoe is Boko Haram nog te verslaan?

Keer op keer verslaat Boko Haram het Nigeriaanse leger. Steeds komt de terreurorganisatie een stap dichterbij zijn doel: een streng islamitische staat in het noorden van Nigeria. Schrikbarend is dat de organisatie afgelopen weekend ook sterker bleek dat een multinationale strijdmacht. In de nacht van zaterdag op zondag pikte Boko Haram het noord-oostelijke grensstadje Baga in. Daarbij vielen vele doden. Sommige inwoners van Baga zeiden dat de militairen uit Nigeria, Tsjaad, Niger en Kameroen vrijwel direct de benen namen toen de terroristen de aanval openden. Anderen gaven aan dat de militairen door vochten tot hun munitie bijna op was en daarna pas op de vlucht sloegen. Boko Haram heeft inmiddels al zo'n twintig steden bezet, waaronder een aantal grotere, zoals Bama met 200.000 inwoners. Om de organisatie te stoppen moet het Nigeriaanse leger zijn aanpak veranderen, zegt Kole Shettima, politiek analist en voorzitter van het Nigeriaanse Centrum voor Democratie en Ontwikkeling, tegen dagblad Trouw. 'Ons leger wacht te veel af. Ze maken alleen goed wat ze verloren hebben. Ze volgen wat Boko Haram doet. Maar ze zouden juist moeten aanvallen, dat is de beste verdediging.' Hij pleit voor het trainen van mensen uit het gebied zelf. 'Het zou effectiever zijn als er speciale legereenheden voor het noorden zouden worden opgezet, bestaande uit lokale rekruten.' Maar volgens Shettima zijn de autoriteiten veel te bang om weer nieuwe krijgsheren en moslimmilities te creëren.

Bron(nen):   Trouw      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Tja, Boko wint, neemt dorp in, plundert steelt moord en neukt zich te pletter.
  Als een soldaat ‘wint’ krijgt hij niets …

 2. kletsmajoor

  Waarom zijn het Nigeriaanse leger en de politiek zo zwak? Simpel, ze wachten tot goedbedoelende westerlingen alles weer “goed komen maken”, net als altijd.

  De “politici” in die landen hebben nog nooit echt verantwoording hoeven nemen voor hun eigen land. Terwijl de westerse hulpverleners van alles aan het “opbouwen” zijn, waren ze vooral bezig met hun eigenbelang.

 3. Vogelbeest

  Voordat Europa zich met Afrika ging bemoeien waren er geen landen en geen staten. Er waren stammen. Soms werkten ze samen, en soms voerden ze eens ergens oorlog om, moordde er wat op los en dan gingen de overlevenden weer verder.
  Het westen heeft wat strepen op de kaart getrokken ter verdeling van de grondstoffen en de stammen verteld dat ze in een bepaald land woonden.

  De echte inwoners zijn nooit veranderd en hebben niet opeens de Europese manier van leven overgenomen. Ze doen nog steeds wat ze altijd al deden. Voor hun stam zorgen en anderen de hersens inslaan. Alleen noemen we het nu “burgeroorlog”
  Als je wilt dat Afrika volgens onze normen en waarden gaat leven zul je heel Afrika moeten bevoogden zoals we met Zuid-Afrika gedaan hebben. Zo’n beetje het enige land in Afrika met een functionerende democratie en een functionerende economie, want dat hebben wij er honderden jaren lang ingeramd. Maar nu de ex-Europeanen het niet meer voor het zeggen hebben gaat het economisch gezien ieder jaar wat minder en de veiligheidsituatie in het land is drastisch achteruitgegaan en er zijn geen tekenen van stabilisatie.

  Als mensen willen leven als wilden hou je het vroeg of laat toch niet tegen.

  • Bart

   Nadat Europa zich met Afrika ging bemoeien is de levensverwachting omhoog geschoten van circa 25 naar bijna 60 jaar. In 1900 telde Afrika zo’n 110 miljoen inwoners en nu bijna het tienvoudige! Bijna overal begint de knik in bevolkingsgroei na kolonisatie door Europese landen, Kongo uitgezonderd. Zou er een verband te vinden zijn?

   (in antwoord op Vogelbeest)
 4. Burgermans

  We moeten weer missionarissen naar Afrika sturen in plaats van ontwikkelingsgeld te geven aan corrupte Afrikaanse bestuurders.

 5. Hector

  Waarom zou je van je land wat maken als je er toch blind op kunt rekenen dat er elk jaar een schip met geld uit Europa komt?

 6. Koper

  Langzaam maar zeker verovert de Islam het midden van Afrika met alle gevolgen van dien.

Reacties niet toegestaan