Bestuursrechter: Huis is in 1,5 uur schoon te krijgen

Gemeenten krijgen 30% minder geld van het Rijk om zorgbehoevenden huishoudelijke hulp te bieden en ze gaan er allemaal anders mee om. In Utrecht besloot men flink op de huishoudelijke hulp te korten. Gevolg: 800 bezwaarschriften van gedupeerden. Eenmaal bij de rechter ontstaat de vreemde discussie over hoe lang het duurt een huis schoon te krijgen. 1,5 uur per week is daarvoor voldoende, zo oordeelde gisteren de bestuursrechter nadat de gemeente voor ongeveer 5000 mensen had bepaald dat het in die tijd maar moet gebeuren. Utrecht kreeg gelijk en voor wie het te weinig is, heeft pech. De rechtbank oordeelde dat Utrecht voldoende had aangetoond dat de 1,5 uurs norm prima is. Zorgaanbieders en veel thuiszorgaanbieders waren ermee akkoord. Maar wie in Montferland woont, krijgt van de rechter 3 uur hulp per week. Immers, een vervuild huis kan de gezondheid aantasten. Ook op de hulp voor een echtpaar uit Koudum mocht van de rechter niet worden gekort want niets was veranderd aan de persoonlijke positie van de vrouw.
Advocate Petra Staal, die de Utrechtse zaak tegen de gemeente voerde: "Deze lawine aan uitspraken over verschillende gemeenten schept nog meer verwarring voor degenen die afhankelijk zijn van deze hulp. Het feit dat de gemeente contracten heeft kunnen sluiten met zorgaanbieders voor dat aantal uren, wil nog niet zeggen dat het schoonmaken binnen die tijd lukt." Staal gaat in hoger beroep tegen de stelling dat 1,5 uur per week genoeg is voor een schoon huis. Wethouder Margriet Jongerius van GroenLinks: "Het is gewoon niet meer zo als vroeger, gemeenten hebben minder geld. Veel gemeenten stellen het uit, wij hebben de zure appel nu." Utrecht en andere gemeenten moeten van de rechter wel beter gaan kijken naar de persoonlijke omstandigheden. Dat is verplicht in de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Bron(nen):   De Volkskrant      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Ik ken zoveel verhalen van (oud) studenten om mij heen die ook schoonmaakten bij mensen thuis via de thuiszorg.

  Dan hoor je over oude vrouwen voor wie het huis wordt schoongemaakt, terwijl de werkloze zoon van 50 bij haar inwoont en het huis dus niet schoonmaakt.
  Dan hoor je over mensen die gezond genoeg zijn om zelf schoon te maken.
  Over huizen die er picobello uitzien en eigenlijk niet schoongemaakt hoeven te worden omdat de bewoner dat al gedaan heeft, maar de bewoner wil niet van de gratis regeling af, etc. etc.

  Het is dankzij dit soort misbruik dat alles te duur is geworden en er gesneden moet worden.
  Misbruik is het einde van de sociale zekerheid, niet een bezuinigende overheid. Als de overheid niet bezuinigd dan valt alles om, en als eerste de sociale zekerheid.

  • zo_maar

   De goeden lijden onder de kwaden. Pak dan de kwaden aan. Een rechter die zegt dat een huis in anderhaf uur schoongemaakt kan worden heeft nog nooit schoongemaakt.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • marianne martens

    je hebt gelijk alweer een rechter die de gemiddelde mening van de doorsnee Nederlander en Bestuur uitspreekt. Volstrekt wereldvreemd en een on-invoelbare uitspraak. Verwarring en chaos is er, kijk naar het jeugdbeleid.Het bijzondere hieraan is dat alles “nolens et volens” is gebeurd. Er is een geheim circuit van kwaad- en slecht-willenden, die vanaf Kok en Lubbers, niet meer weten wat een evenwichtige en stabiele samenleving is en werkelijk alles verwoesten.

    (in antwoord op zo_maar)
 2. Burgermans

  Anderhalf uur, dat lijkt mij niet onredelijk.

  • Janneke van Vught

   Klopt, voor een 1 kamer appartement waar iemand woont die nooit visite krijgt. Het meest vuil zie je niet maar is er wel degelijk

   (in antwoord op Burgermans)
 3. Els Kronenburg

  Waar kan ik een cursus volgen om het huis in 1,5 uur per week schoon te krijgen? Alleen stofzuigen en dweilen kost me drie kwartier, als ik om de meubels héén zuig tenminste. En stofzuigen moet helaas vaker dan eens per week. En dan de badkamer, wc, bovenverdieping, keuken, allemaal in 1,5 uur per week? Tssssssssssk.

 4. Jo

  Mijn moeder had 3 uur per week een ”werkster” van thuiszorg over de vloer, het huis werd steeds vuiler omdat de werkster wel graag haar loon ontving maar ze deed er weinig of niks voor. Van de drie uur zat ze twee uur op de bank alleen maar over haar eigen kwaaltjes te praten en ja het was een jonge vrouw alleen extreem lui. Ik was er altijd als ze kwam maar mijn moeder wilde niet dat ik er wat van zei, anders had ik een andere werkster geregeld 1 die wel voor haar geld wilde werken. Komt bij het huis werd steeds leger, een heleboel spullen verdwenen en als ik er naar vroeg dan wist mijn moeder niet waar de spullen waren gebleven. het probleem was op vrijdag kwam de werkster ook een uur om boodschappen te doen voor mijn moeder. ik haalde elke maand 600 euro van de bank en stopte die in haar boodschappen pot
  er was nooit eten in huis geen fruit wel brood en hagelslag maar het geld was wel elke maand op, heel vreemd Mijn moeder kon niet lopen alleen een beetje in huis achter haar rollator maar dat ging heel moeizaam, ze is verschillende keren gevallen en op een gegeven moment kon ze zelfs dat niet. Als je iemand van de thuiszorg hebt die daadwerkelijk werkt voor haar geld dan mag je echt van geluk spreken. Mijn moeder was te oud om zich te verzetten en ik mocht niet bellen naar de instantie waar die vrouw voor werkte, ze is helaas overleden maar ik kan mij er nog kwaad over maken.

  • meesan

   Maar Jo, als je er zelf de hele tijd was wanneer de ‘schoonmaakster’ er was maar weinig tot niets deed, dan kan je toch, als je er toch bent, zelf je handjes laten wapperen?

   (in antwoord op Jo)
   • Jo

    Oh en haar helemaal het geld kado doen, natuurlijk.!
    Ten eerste wilde mijn moeder dat absoluut niet ze wilde liever praten met mij of wat drinken samen op het balkon maar dat maakte voor de werkster niet uit dan kwam ze er als nog bij staan of zitten. Ik had graag haar boodschappen gehaald maar ik heb ook mijn eigen werk 6 dagen in de week alleen op woensdagmiddag en zondag vrij maar dan heb ik ook mijn administratie te doen net als iedereen. en ik bracht vaak fruit mee omdat dat niet werd gekocht. Waar het geld bleef elke maand was een raadsel.

    (in antwoord op meesan)
    • meesan

     Het potje geld even achter slot en grendel als de werkster komt en tegen haar zeggen dat ze gewoon moet doen waar ze voor betaald wordt als ze aan wil schuiven bij de koffie en het probleem is opgelost.

     (in antwoord op Jo)
 5. AAFJE

  Zou die rechter een man zijn? Ik woon niet supergroot, maar in 1,5 krijg ik niet meer voor elkaar dan stofzuigen en een beetje dweilen. Dus: niet afstoffen, geen ramenlappen, niet de keukenkastjes (intern en extern), deuren afnemen, de hoekjes en gaatjes. Een stelende werkster (van Jo) kan ook in 1,5 uur stelen, maar een schoonmakende werkster heeft toch echt meer tijd nodig.

 6. Paulraw

  Wat een achterlijk land worden we toch .Bestuurders die het niet abnormaal vinden te denken dat ouderen schoon wonen met 1,5 uur schoonmaak in de week,maar het wel normaal vonden dat criminelen een paar miljoen witgewassen wordt toegestopt.

 7. disqus_OWaGZJVseE

  wat leven we toch in een rare tijd.ikzelf ben nog vrij jong en jong begonnen in de ouderenzorg.Ik werk nu nog steeds en doe de huishouden bij de mensen thuis.
  En dat is echt nodig en 1,5 uur is veel te weinig ik heb ook 1 client van 1,5 uur daar doe ik alleen de badkamer,wc en stofzuigen,dwijlen maar is eigenlijk te weinig en te kort tijd ze heeft katten en een hond .Voor het mooie wil ik veel meer voor de mensen doen en ga dan ook met een gevoel weg van nu is het nog niet schoon.

 8. Tim66

  Deze bestuurs rechter mag dan graag bij mij komen poetsen mijn hele huis in 1,5 uur voor 5 euro per uur ,en niet zeuren meneertje want het is mogelijk en volgens deze bestuurders ook nog een Zeer ruim loon!.(zelf vindt hij een uur salaris van 300 euro natuurlijk te weinig voor zijn vedrongen kijk op de maatschappij !)
  Nu de werkelijkheid, mensen die dit schoonmaak werk doen worden door de staat gezien slaven die voor een hongerloontje dit zware werk moeten doen! En natuurlijk met een 0 uren contrakt want deze mensen mogen verder geen rechten ontvangen zoals pensioen of ziekten wet!!
  Onze maatschappij is totaal door geslagen met stelende en rovende narcistische managers die alleen maar aan eigen gewin denken terug naar af !

Reacties niet toegestaan