Amanda Knox definitief vrij

Het Hof van Cassatie in Italië heeft de veroordeling van de Amerikaanse Amanda Knox nietig verklaard en haar ontslagen van rechtsvervolging. Knox en haar voormalige Italiaanse vriend Raffaele Sollecito werden ervan beschuldigd dat zij in 2007 de destijds 21-jarige Meredith Kercher hebben vermoord. Ook de veroordeling van Sollecito is nietig verklaard.

In eerste aanleg werden Knox en Sollecito veroordeeld. In hoger beroep volgde vrijspraak, maar in cassatie besloot de Italiaanse Hoge Raad dat het vonnis niet deugde en vanaf het hoger beroep overgedaan moest worden.

Het stel werd daarna weer veroordeeld: Knox tot 28,5 jaar en Sollecito tot 25 jaar cel. Daarna kwam de zaak bij het Hof van Cassatie, dat die straffen nu ongedaan heeft gemaakt. De Ivoriaan Rudy Guede is de enige betrokkene die onherroepelijk werd veroordeeld. Hij kreeg in een apart proces in hoger beroep 16 jaar cel.

Verrassing

De uitspraak van het Hof komt als een verrassing. Verwacht werd dat de zaak moest worden overgedaan of dat de eerdere vonnissen zouden worden gehandhaafd.

Knox had geweigerd naar Italië te reizen om de uitspraak bij te wonen. Een vertegenwoordiger van Knox in het Amerikaanse Seattle reageerde ,,dolblij'' en verklaarde dat de waarheid had overwonnen omdat ze onschuldig is.