Abbas weigert Israëlisch belastinggeld

Israël heeft belastinggeld overgemaakt aan de Palestijnse Autoriteit, maar de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft opdracht gegeven het geld terug te storten. Abbas zei zondag dat hij dat heeft gedaan, omdat Israël niet het volledige bedrag van honderden miljoenen euro's wil overmaken. Het trekt de schulden die Palestijnen bij Israëlische nutsbedrijven hebben gemaakt, van het bedrag af.

Israël zegde eind vorige maand toe honderden miljoenen euro's belastinggeld aan de Palestijnse Autoriteit over te maken. Het had de betalingen begin januari opgeschort, omdat de Palestijnse Autoriteit zich had aangesloten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het gaat om accijnzen en belastingen die Israël voor de Palestijnen int. De Palestijnse Autoriteit, die enclaves in de bezette gebieden bestuurt, is er financieel afhankelijk van. Het kan daarmee bijvoorbeeld ambtenarensalarissen betalen.

Onder internationale druk stemde Israël er vorige week mee in de uitbetaling van het geld te hervatten. Het land zou onmiddellijk omgerekend ongeveer 360 miljoen euro overmaken. Dat is het bedrag dat het sinds begin januari heeft ingehouden met aftrek van het geld dat de Palestijnen nog verschuldigd zijn aan Israëlische water- en stroombedrijven en instellingen op het gebied van de gezondheidszorg. Volgens Abbas is dat ongeveer een derde van het totale bedrag.

,,We storten het geld terug. Of zij (de Israëli's) geven ons alles, of wij willen arbitrage, of gaan naar het Strafhof. We zullen niets anders accepteren'', zei Abbas zondag in een toespraak.