Geen geld voor update nationale supercomputer

Wetenschappers luiden de noodklok. De Nederlandse nationale supercomputer in Amsterdam zal eind 2016 niet meer voldoende up to date zijn. Onderzoekers zouden nu al naar het buitenland vertrekken. De reden dat de toekomst er somber uitziet is dat er te weinig geld is geïnvesteerd. Staatssecretaris Dekker wilde zich wel inspannen maar zegt onvoldoende middelen te hebben. Wel wordt er door het ministerie van Economische Zaken en het kabinet naar een oplossing gezocht. De supercomputer heeft zo'n extreem grote rekenkracht dat er bij wijze van spreken een heel heelal mee gesimuleerd kan worden. Op de internationale top-100 van rekenkracht staat de computer dan ook op nummer 45, maar dit zal spoedig lager worden. Dan zullen Nederlandse wetenschappers van rekencentrum SURF-sara geen toegang meer krijgen tot de écht grote machines. "We krijgen in de VS of Zwitserland dan gewoon geen rekentijd meer, omdat we niet meer gekwalificeerd en deskundig genoeg zijn," aldus de Leidse astronoom prof. Simon Portegies. Portegies zette een petitie op om in te dienen bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Al meer dan 60 medestanders ondertekenden de petitie. Gevraagd wordt om een nieuwe nationale supercomputer van ongeveer 100 miljoen euro, want een spaarpotje is er niet. Eerdere toezeggingen werden door het ministerie van OCW opgevolgd, maar niet door het ministerie van Economische Zaken.

Bron(nen):   De Volkskrant      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Als we nou eens gewoon stoppen met ontwikkelingshulp? Het staat ook wel bekend onder de naam “dictatorsubsidie” omdat het gewoonlijk naar landen gaat waar men het woord “democratie” nog nooit gehoord heeft en het geld nooit aankomt bij de mensen die het nodig hebben.
  Dan houden we 5.000.000.000,- per jaar over die we zouden kunnen uitgeven aan onze eigen ontwikkeling. Of defensie. Of bejaardenzorg. Of supercomputers. Of onderwijs.

  • Windows 8

   Haal defensie maar uit dat lijstje !!

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Dead Silence

   Gewoon het milardenkostende asiel en pauperbeleid opdoeken.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    Volgens Elsevier kost asielbeleid en import-ellende 7 miljard per jaar. Toch is dat nog steeds geen gespreksonderwerp in onze schijndemocratie. We bezuinigen liever op onze eigen opa’s en oma’s.

    (in antwoord op Dead Silence)
 2. Burgermans

  Verkoop ‘m dan maar, zien we nog iets van ons geld terug.

 3. Albert Bakker

  Niemand die op het idee komt dat het beter is om wat bonusrovers uit te zwaaien dan de wetenschap in de uitverkoop te zetten in een land dat zegt een kenniseconomie na te streven?

Reacties niet toegestaan