Gelekt VN-rapport: Franse militairen misbruikten kinderen tijdens vredesmissie

Franse militairen zouden tijdens een vredesmissie in de Centraal Afrikaanse Republiek hongerige, dakloze kinderen hebben misbruikt. Een hoge medewerker van de Verenigde Naties is geschorst, omdat hij een intern rapport over deze zaak heeft gelekt. Dat meldt The Guardian. Anders Kompass, directeur veldoperaties in Genève, werd begin vorige week geschorst en riskeert ontslagen te worden, 'wegens het overtreden van het protocol.' Kennissen van de VN-medewerker zeggen dat hij het rapport gelekt heeft omdat de VN de zaak niet verder wilden onderzoeken.
Het gaat om vermeend seksueel kindermisbruik door Franse militairen. Dit zou hebben plaatsgevonden in 2014 in de Centraal Afrikaanse Republiek, toen daar de VN-vredesmissie ‘Minusca’ opgezet werd. In het rapport getuigen jongens over seksueel misbruik, waaronder verkrachting en sodomie, door Franse militairen in ruil voor voedsel en geld. Paula Donovan van de internationale mensenrechtenorganisatie AIDS Free World, die het rapport aan de krant bezorgde, wijst erop dat het niet het eerste verhaal rond seksueel misbruik door VN-vredehandhavers is. Ze eist dan ook een onafhankelijke onderzoekscommissie. ‘Er moet iets gedaan worden aan de instinctieve reflex van de Verenigde Naties om zulke zaken de ontkennen of te verdoezelen.’ De VN zou volgens The Guardian intussen, in samenwerking met Franse onderzoekers, wel degelijk een onderzoek uitvoeren naar ‘serieuze beschuldigingen jegens vredestroepen in de Centraal-Afrikaanse-Republiek’.

Bron(nen):   De Standaard       

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  De Heer Rob Schouten noemde Welingelichte Kringen kwaadaardig in zijn essay in Trouw. Kunt u als redactie uitleggen wat De Heer Rob Schouten hier mogelijk onder kan verstaan? Heb wel een zwak misschien wel sterk vermoeden. Rob Schouten schrijft hele mooie fijngevoelige essays die elke keer als eerste worden gelezen, niet dat dit overigens wat wil zeggen.
  Bovenstaand item is al bekend dus ik pak mijn kans.

 2. Petercas

  Geschorst wegens protocolschending.die kinderen zijn niet belangrijk iemand probeert ellendige toestanden aan het licht te brengen en moet daar natuurlijk voor boeten.krijgen de daders behalve bescherming ook een lintje????Wie probeert dit in de doofpot te stoppen.daar moeten we zoeken anders houdt dit niet op.

 3. Burgermans

  Franse soldaten op hun vingers getikt omdat ze het op zijn Grieks deden.

Reacties niet toegestaan