Hond dood in snikhete auto in Haarlem

- De politie en andere instanties waarschuwen er al jaren voor, maar toch zijn er nog steeds mensen die hun hond op een warme dag achterlaten in een afgesloten auto. Vrijdag werd dat een Franse buldog in Haarlem fataal, meldt de politie Haarlem op haar Facebookpagina.

Een omstander zag het dier bij de locatie Zuid van het Spaarnegasthuis in de auto waarvan de ramen slechts op een kier stonden en belde de politie en de dierenambulance. Daarna sloeg deze persoon een ruitje van de auto in om de hond te redden. Reanimatie mocht echter niet meer baten. De dierenpolitie zal zich verder over de zaak buigen.

Volgens een lijstje van de politie warmt een dichte auto razendsnel op: als het buiten 30 graden is, is het in de auto na 10 minuten al 40 graden en na een halfuur maar liefst 48 graden.

De Koninklijke Hondenbescherming waarschuwt elk jaar voor de gevaren van warm weer voor honden. ,,Hondenbezitters realiseren zich vaak niet dat de hond veel minder goed tegen warmte bestand is dan zijzelf'', aldus Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming. ,,Honden zweten heel weinig en koelen vooral af door te hijgen. Daardoor kan hun lichaamstemperatuur te veel oplopen. Bij honden leidt dat al snel tot een onomkeerbaar coma en de dood.'' De inspecteurs van de hondenbescherming controleren iedere zomer extra op honden die in auto's worden achtergelaten.