Vakantieverkeer staat ook ‘s nachts nog vast

Vakantiegangers die hadden gehoopt de drukte op de snelwegen te vermijden door 's avonds laat te vertrekken, komen bedrogen uit in Zwitserland. Rond 01.15 uur stond er nog altijd 7 kilometer file voor de Gotthardtunnel.

Automobilisten die van zuid naar noord door de tunnel willen, moeten een uur en een kwartier wachten tot ze aan de beurt zijn, liet de VerkeersInformatieDienst (VID) in de nacht van zaterdag op zondag weten.

Dat de file nog tot midden in de nacht duurt, komt door een ongeluk eerder op de avond. De weg en de tunnel moesten daardoor een uur dicht om te voorkomen dat er file in de tunnel zou ontstaan. Daarnaast is in grote delen van Zwitserland en Duitsland de vakantie dit weekend afgelopen. Dat leidt vaak tot veel files voor de Gotthardtunnel.

In Frankrijk was zaterdag sprake van topdrukte op de wegen. Rond 13.00 uur stond er 970 kilometer file, terwijl een totale filelengte van 700 kilometer was voorspeld. Het is daarmee de op een-na-drukste 'zwarte zaterdag' geworden.

De VID verwacht zondag weer files op de vakantiewegen. Dan zal het vooral in het zuidoosten van Europa druk worden. Naar verwachting wordt het niet zo druk als zaterdag.