Waar zijn alle Syrische vluchtelingen gebleven? (hint: niet in de EU)

De bekende Zweedse professor Hans Rosling houdt zich graag aan de feiten en probeert in zijn filmpjes met behulp van eenvoudige cijfers de zaken in perspectief te plaatsen. Dat doet hij ook in deze video, waarin hij uitlegt waar het overgrote deel van alle Syrische vluchtelingen verblijft en waarom ze niet in de EU zijn, terwijl ze wel recht hebben op onderdak in Europa.

28 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  De echte vluchtelingen zitten in de kampen in de regio. Wat naar Europa trekt zijn met name gelukszoekers en criminelen.

  • Calhoun84

   Dan zou ik je graag willen uitnodigen om eens op een vrijdagmiddag met mij mee te gaan naar Syrische vluchtelingen in Nederland. Ze hebben wat meer geld, maar termen als gelukszoeker en crimineel zijn volledig uit de lucht gegrepen.

   (in antwoord op Burgermans)
   • harrr

    als je alleen maar vlucht om je leven te redden dan hoef je niet van Turkije naar Kos te dobberen, want in Turkije ben je ook al veilig..
    Maar tsja.. daar geen uitkering + miele + fiets

    (in antwoord op Calhoun84)
    • Calhoun84

     “Volgens de mensenrechtenorganisatie worden Syriërs in Turkije gedwongen terug te keren naar Syrië, terwijl anderen bij de grens worden beschoten door grenswachten. Honderdduizenden Syriërs in Turkije leven in armoede.”

     (in antwoord op harrr)
     • harrr

      “Honderdduizenden Syriërs in Turkije leven in armoede”

      Dus als ze hier komen is het wegens armoede, niet wegens gevaar. Dus gelukszoekers.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Neem je nu serieus alleen die zin over?

      (in antwoord op harrr)
     • harrr

      ja, want dat geeft precies aan waarom het 1 grote farce is dat “vluchtelingen” probleem.
      Ze zoeken geen veiligheid maar gratis geld. Anders wilden ze niet allemaal meteen door naar west europa en vooral engeland.. nog meer gratis geld

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Wel eens gesproken met vluchtelingen of zijn dat alleen aannames?

      (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Je ziet toch de foto’s waarop ze selfies maken zodra ze op het strand komen?
      Ik zal nooit zeggen dat er geen echte vluchtelingen tussen zitten maar het gros is gelukszoeker.
      En dan nog is en blijft het beter om ze in de regio op te vangen. Daar mag best geld naartoe.
      Ik denk zelfs dat de 5 miljard die we in het bodemloze griekenland pompen beter besteed was aan goede opvang in een land als bv jordanie, of turkije .
      Met 5 miljard kan je flink wat voorzieningen realiseren

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      “En dan nog is en blijft het beter om ze in de regio op te vangen”

      Dat roepen jullie al jaren terwijl dat ook al jaren gebeurd. Het is alleen niet op te vangen in de regio, ook een behoorlijk egoïstische houding overigens. Er zitten reeds miljoenen vluchtelingen in de regio maar wij willen er nog geen 1000 dus sturen we die ook maar naar Jordanië. In Nederland is het nog prima te behappen met de vluchtelingen die wij binnen krijgen. Turkije is a afgevallen omdat ze niet humaan om kunnen gaan met vluchtelingen (zeker niet met Koerdische). Er zijn reeds 4 miljoen (!) vluchtelingen opgevangen in de regio, hoe veel wil je daar nog bij proppen voordat de rest van de wereld een handjevol opneemt?

      En dan nog wat, waarom zouden vluchtelingen geen foto’s mogen maken????

      (in antwoord op harrr)
     • Fritzy von Popsicle

      Allemaal mooi, maar waarom zouden wij, als Autochtone bewoners, hier überhaupt 1 oude gulden cent aan moeten of willen spenderen. De regering doet maar…lekkere democratie! Hou daar nu eens een referendum over, zou slecht uit pakken! De autochtone bevolking is uiteindelijk weer de klos: zorgkosten worden weer verhoogt, eigen risico daarvan…en waarom..juist, omdat er weer volksvreemde culturen, uit de door ons opgebouwde en gespaarde potjes moeten mee eten, zonder hier ooit maar één cent aan te hebben mee betaald. Dit loopt allemaal nog verder, denk maar eens aan huisvesting, onze eigen mensen staan jarenlang op wachtlijsten, baantjes, scholing etc., de kwaliteit ervan wordt minder, maar u mag wel het gelach betalen. En dit heeft niets met racisme te maken, maar het is gewoon de keiharde waarheid!

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ik ben bang dat ik te kosmopolitisch ben om in termen als autochtoon en allochtoon te denken. Mensen in hokjes stoppen omwille het geboorteland is wat mij betreft achterhaald.

      (in antwoord op Fritzy von Popsicle)
     • Fritzy von Popsicle

      Hetgeen uw goed recht is, maar voor mij is dit een beetje een schijn-democratie, waarbij ik mij nooit zal neerleggen, teveel ‘brandhaarden’ gezien en meegemaakt….en welke religie lag daar aan de grondslag?

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Het maakt helemaal niet uit welk religie hieraan ten grondslag ligt. Los van het feit dat er tegenwoordig ook veel christelijke vluchtelingen zijn beoordeel ik ook niemand op zijn islamitische achtergrond. Democratie is overigens per definitie schijn-democratie. Ik geloof niet dat 100% democratie een haalbare kaart is. Alles wat je opnoemt onder het kopje “de klos zijn” valt in het niet bij wat er nu in Syrië, Irak, Somalië, Eritrea etc. gebeurd. Ik heb ook een aantal brandhaarden mogen meemaken, des te meer verbaas ik mij dat je zo anti-vluchteling bent. Als je zelf de nood hebt meegemaakt / gezien waarom gun je andere “ons” stukje aarde niet?

      (in antwoord op Fritzy von Popsicle)
     • Fritzy von Popsicle

      Persoonlijk vind ik wel dat de religie, een zeer belangrijke oorzaak is, zeker de islamitische, van nature behept met haat naar het in hun ogen, zo rijke Westen. En van welke religie, gaat sinds jaren de grootste dreiging uit, en welke religie voegt de barbaarse daad bij het woord? En wat betreft “de klos zijn”, brengt deze zgn. vluchteling genoeg mee, zonder de autochtone ook maar één cent tot last te zijn…helaas nee! Ze zijn alleen maar lasten verzwarend voor de autochtone bevolking, ik denk dat men hen ook zeker mag bezien als milieucriminelen, immers ieder mens brengt nu eenmaal een bepaalde vervuiling met zich mee.
      Ik heb er tijdens mijn werk als PMC, nooit enige nood gezien, slechts en alleen de noodzaak het demografisch evenwicht te herstellen, ten gunste van oorspronkelijke bevolking.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • harrr

      Ja, wel mee gesproken. Ik praat ook over het gros van de “vluchtelingen” Niet die paar die echt een probleem hebben.

      En nee, selfies maken is “vakantiegedrag”.. Als je leven in gevaar is dan heb je wel andere dingen aan je hoofd als je eindelijk “veilig” bent. En dat is niet “meteen ff een selfie op me FB plaatsen, kijk eens waar ik ben?”.

      Deze instroom gaat onze samenleving ontwrichten. Een huis huren bv heeft soms al wachttijd van jaar of 15. En dan ben je eindelijk aan de beurt, dan .. ach , vul zelf maar in. Dit gaat gewoon ellende opleveren.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Fritzy von Popsicle

      Goed plan…moeten wij ook doen, verminderd zeker de animo!

      (in antwoord op Calhoun84)
    • Ko Herent

     Ik vroeg me al af waarom ze niet in Hongarije blijven…nu snap ik het.

     (in antwoord op harrr)
   • Fritzy von Popsicle

    Bedoeld u tijdens het vrijdagmiddaggebed?

    (in antwoord op Calhoun84)
  • Fritzy von Popsicle

   En dat is helemaal juist…..asylum shopping……of toch gewoon de 5e Colonne?

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Jos

  Syriërs hebben alle reden om asiel aan te vragen!! De manier waarop dit moet gaan is krankzinnig, bootjes delen (en daarna AZC’s) met bv Ethiopiërs, voor wie de situatie niet zo dreigend is.

 3. Dead Silence

  Recht hebben? Ach…een Zweed…

 4. disqus_RinSh7fPr4

  Vluchten naar Europa doe je voor het geld, niet om aan een oorlog te ontkomen.
  Daarvoor zijn genoeg andere landen die dichterbij zijn en met de eigen cultuur voorhanden.

 5. Bartje

  Er word aan een vluchteling gevraagd wat zijn drijfveer is om naar Europa te gaan?.
  Antwoord, ik leefde in een vluchtelingen kamp Libanon en drie man bood mij 30 dollar per dag aan als ik ook naar Europa ging en dus maar gedaan.
  Ik heb 1500 dollar ontvangen maar over een korte tijd ga ik weer terug.
  Het is gewoon een ontregel actie VS voor Europa en verder niets.

Reacties niet toegestaan