Vijf voedingsmiddelen die de wereld hebben veranderd

De geschiedenis heeft een aantal voedingsrevoluties gekend, waardoor de mens definitief anders ging eten. Belgisch opinieblad Knack zette ze op een rijtje. 1. Brood Zo'n tienduizend jaar geleden veranderde de rondtrekkende jager-verzamelaar langzaam in een boer, die op één plek bleef om er vooral graan te verbouwen. Hij hoefde niet meer de hele dag te jagen om zeker te zijn van voldoende eten en kon zich zo ontwikkelen tot de mens die we nu zijn. Volgens veel historici is het de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de mens. 2. De aardappel Aan het eind van de vijftiende eeuw brachten Spaanse ontdekkingsreizigers de aardappel naar Europa, in eerste instantie vanwege de mooie paarse bloemen. Later werd ontdekt dat je de knollen kon eten en groeide de aardappel uit tot een basisonderdeel van veel maaltijden. Hij werd zelfs zo belangrijk dat de bevolking van Ierland halveerde toen de oogst mislukte tussen 1845 en 1850. 3. Blikvoer Blikvoer werd uitgevonden om ervoor te zorgen dat soldaten geen voedselvergiftiging opliepen tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar bleek daarna ook voor de gewone mensen erg nuttig. Arbeiders konden gevarieerder eten en vrouwen hoefden niet de hele dag in de keuken te staan. Volgens sommige bronnen is de opkomst van eten uit blik de eerste stap in het emancipatieproces van de vrouw. 4. Gemaksvoedsel Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam het gemaksvoedsel op. Vrouwen gingen steeds vaker werken, waardoor er meer geld was en minder tijd. Kant-en-klaarvoedsel dat alleen maar hoeft te worden opgewarmd of afgehaald was een uitkomst. 5. Insecten Er zijn straks zoveel mensen op aarde, dat de hedendaagse landbouw niet voldoende zal zijn om iedereen van eten te voorzien. Er wordt daarom gezocht naar een duurzamere voedselvoorziening. In de toekomst zullen insecten en zeewier steeds meer onderdeel gaan uitmaken van ons menu: ze zitten vol gezonde voedingsstoffen en zijn in overvloed op aarde beschikbaar.

Bron(nen):   Knack      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AndreSomers

  De uitvinding van refrigiratie (koelen & vriezen) lijkt me ook bepaald geen kleine stap op dit vlak…

 2. Vogelbeest

  Glucosestroop en smaakversterkers. Samen de miskende oorzaak van obesitas.

 3. Burgermans

  Wat een quatsch weer. Werkelijk niemand eet insecten.

  • Floris Vrijdag

   omdat jij ze niet eet (of geestelijk te beperkt bent om te beseffen dat je ze wel degelijk eet) eet “niemand” ze volgens jouw monomane en beperkte wereldbeeld. Informeer je eerst eens voordat je dom gaat blaten: in meer dan 100 landen staan allerlei soorten insecten gewoon op het menu (en vaak al eeuwen langer dan bijv. vlees). Ook in jouw voedsel zitten insecten behalve als je zeker weet dat er nooit chocola, bessen, paprika, (blik)mais, maismeel, tomatensaus en/of tarwemeel in jouw voeding zit. Ook geen sporen daarvan. Broccoli, ketchup, kerrie. paddestoelen, vijgen, rozijnen… ook verboden in jouw menu. Wel eens een roze koek gegeten? Heb je bladluis binnengekregen – vies he? M&M, aardbeienyoghurt, milkshakes, bonbons, maagzuurresistente medicijnen… wat bevat er geen insecten eigenlijk? Leef jij van water? Sh*t… dáár zitten óók al insectenresten in! Dombo: ga je eerst eens informeren voor dat je dom wat rondlult.
   Mocht je in een vlaag van weetgier bereid zijn je geborneerde vooroordeel aan te pakken ga dan eens te rade bij prof. Marcel Dicke :
   https://youtu.be/2j47FqKAK6s Maar ik vrees dat jij je liever blijft rondwentelen in je eigen microbewereldje.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Probeer niet te veel over mij te fantaseren en inhoudelijk te reageren.

    (in antwoord op Floris Vrijdag)
    • Floris Vrijdag

     hihi… te pas en te onpas kapittel je de redactie omdat ze volgens jou geen onderbouwing leveren, maar als je zelf maar wat in het rond leutert en iemand je daar (zwaar inhoudelijk – of ben je te dom om te lezen?) gaat je andere mechanisme werken: de ander fantaseert…. ga nou eens zelf inhoudelijk op alle feiten die ik opsom om je “niemand eet insecten” te weerleggen en jouw gelul met de grond gelijk te maken.

     (in antwoord op Burgermans)
 4. jantje

  Nederland is de 2e exporteur van voedsel in de wereld. Als andere, grotere, landen het ook zo gaan aanpakken hoeven we geen insecten te eten.

 5. harrr

  De mens is gaan settelen en graan verbouwen om bier te brouwen, niet voor brood.

 6. Ko Herent

  Rijst, er zijn meer rijstetende mensen dan broodeters. Maar ja typisch Belgisch, hier is rijst nog iets exotisch.

Reacties niet toegestaan