Hollywood moet de scripts herschrijven: Films zijn te wit, te jong en te hetero

De Universiteit van Zuid-Californië deed recentelijk onderzoek naar de diversiteit in 700 populaire films. De conclusie was, niet verrassend, dat de cast in het algemeen te jong is, te wit en te hetero. Het komt er in feite op neer dat als je een zwarte man bent, je in een film kunt spelen als rapper, uitsmijter, drugsdealer, gevangene, nobele slaaf, verkrachter of vrouwenmepper. Bovendien mag je als eerste dood. Een zwarte of Latijns-Amerikaanse vrouw mag op komen draven als prostitué, bediende, nanny, stripper, verslaafde of gewoon als lijk. Verder worden Aziatische vrouwen ingezet als heks, geisha, onderdrukte vrouw, serveerster of als slachtoffer van ontvoering, moeten mannen uit het Midden-Oosten voornamelijk terrorist spelen en worden Aziatische mannen vooral ingezet als vechtmachine. In totaal werden 4610 personages uit de 700 populairste films geanalyseerd. Daarvan was 75% blank. In de top 100-films was maar 17% van een andere afkomst. In 2014 speelden maar 19 acteurs homo- of biseksueel. In hetzelfde jaar was er geen enkele vrouwelijke hoofdrol voor actrices boven de 45 jaar. In de afgelopen 7 jaar was sowieso maar 30% van de rollen voor actrices. Er waren in totaal meer dan 30.000 rollen. En dan te bedenken dat vrouwen van Latijns-Amerikaanse afkomst van boven de 25 de grootste filmkijkers zijn. Zij krijgen een erg blank, westers beeld opgedrongen. Maar denken de filmstudio's wél na over diversiteit en geven zij een zwarte vrouw een hoofdrol waarin zij geen monster, slachtoffer of seksobject speelt, dan blijven de blanke mannen weg.

Bron(nen):   The Guardian  De Morgen    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Het publiek voor Hollywoodfilms is ook jong, blank en hetero.

  • Twan

   Juist! Nee het moet allemaal (misschien) weer veranderd worden, ik wordt er zooo kots misselijk van. Net als die idiote discussie over zwarte Piet, bah. Ben ik een racist? JA en ik ben er trots op! Was ik vroeger een racist? Nee, ik ben zo geworden door al die opgedrongen meningen en regeltjes!

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Jos

  Dat het merendeel wit is, klopt. Maar dat van de slechterik klopt naar mijn gevoel niet. In tegendeel. Als in een overwegend witte cast van mainstream films/televisieseries een zwarte medewerker/agent/onderzoeker opduikt weet je al van tevoren dat het de enige is die wél te vertrouwen is. Als het om gangsterfilms die zich afspelen in zwarte achterbuurten is ‘t natuurlijk een ander verhaal.

 3. Blargh

  Nou en?
  Er zijn genoeg alternatieve films. Don’t like it , don’t watch it.
  Fuck off met je poco gezeik

 4. Grietver

  De bevolking van de VS is voor 77.4% blank (2014) en in films zijn de acteurs voor 75% blank. De acteurs zijn dus juist heel ietsje donkerder dan de bevolking.

  En moet de sexuele geaardheid echt tot uiting komen in je rol? In de VS identificeert 70% zichzelf als christen en dat komt ook niet echt tot uiting in de rollen.

  Maar verder is het helemaal waar wat betreft die films: Het barst van de stereotypen en de dikke of de zwarte gaat altijd als eerste dood.

Reacties niet toegestaan