Amerikaanse staten weigeren Syrische migranten

Zeven Amerikaanse staten zeggen dat ze niet langer Syrische vluchtelingen willen opvangen, omdat het te gevaarlijk zou zijn mensen uit dat land in oorlog onderdak te bieden. Texas, Arkansas, Indiana, Louisiana, Alabama, Mississippi en Michigan reageerden daarmee maandag op de aanslagen in Parijs.

De staten zeggen dat ze niet langer willen meewerken aan het plan van president Barack Obama om de komende jaren 10.000 Syrische vluchtelingen op te vangen.

,,Texas kan niet meewerken aan een programma waardoor Syrische vluchtelingen, van wie elk een band met terreur kan hebben, onderdak krijgen in Texas'', stelde de Republikeinse gouverneur Greg Abbott in een open brief aan Obama. Het is niet duidelijk of de gouverneurs de bevoegdheid hebben Syrische vluchtelingen te weren.

Ben Carson

De Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson was er als de kippen bij om zijn standpunt uiteen te zetten. Het Congres zou volgens hem de financiering moeten stilleggen voor alle programma's waarmee Syrische vluchtelingen naar de VS worden gehaald. Vluchtelingen die al op Amerikaanse bodem zijn zouden nauwlettend moeten worden gevolgd.

De VS houden echter vast aan het plan 10.000 vluchtelingen toe te laten in het land, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken later op de dag weten. ,,Deze vluchtelingen zijn onderworpen aan het hoogste niveau van veiligheidscontroles'', aldus een woordvoerder. ,,We denken dat we dit veilig kunnen doen en op een manier die de Amerikaanse waarden weerspiegelt.''

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  en zo is dat …

 2. Bart

  Een overheid hoort haar burgers te beschermen. Ik heb het idee dat de Amerikaanse overheid zich beter van haar taak bewust is dan de Duitse, Nederlandse en Franse overheid.

  • Heinz

   Dat weet ik wel zeker. Hier kijkt men voorlopig nog even de andere kant op, in de hoop dat het wel overwaait. Helaas werkt dat bij de islam niet.

   (in antwoord op Bart)

Reacties niet toegestaan