Meer dan 11.000 Noren staan in de rij om 16 wolven af te schieten

In Noorwegen mogen per seizoen 16 wilde wolven worden afgeschoten. Nu ruim meer dan 11.000 mensen zich voor een jachtvergunning hebben aangemeld, is er sprake van een bizarre verhouding van 723 jagers per wolf. Er zijn in Noorwegen maar 30 wilde wolven. Ook voor de Noorse bruine beer waren er veel inschrijvingen: 10.930 voor 18 exemplaren. 10.820 mensen verkozen de veelvraat - waarvan er 141 mogen worden afgeschoten - boven de wolf en de beer. Noorwegen kent een lange jachttraditie. In totaal zijn er 200.000 geregistreerde jagers en volgens de Noorse Vereniging voor Visserij en Jacht loopt het aantal jachtvergunningen elk jaar op. Door middel van geregistreerde jacht probeert men het vee van schapenhouders te beschermen en de populaties onder controle te houden. Ondertussen is er sprake van illegale jachtpraktijken die sommige populaties bepaald geen goed doen. De Noren krijgen dan ook niet het goede voorbeeld. Afgelopen februari postte politicus Sandra Borch een selfie op Facebook waarin ze een wolvenbontjas droeg. Er waren woedende reacties van dierenrechtenactivisten, maar Borch trok zich nergens wat van aan. De wolf is een bedreigde diersoort. Omdat Noorwegen (net als Nederland) in 1979 de Conventie van Bern heeft getekend, is het land verplicht de wolf te behouden. Deze verplichting ligt gevoelig omdat Noren hun schapen vrij laten rondlopen en er elk jaar zo'n 1.500 schapen het slachtoffer zouden worden van een aanval van een wolf. De jachtperiode loopt van 1 oktober 2015 tot 31 maart 2016.  

Bron(nen):   PiepVandaag      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “Ook voor de Noorse bruine beer waren er veel inschrijvingen: 10.930 voor 18 exemplaren. 10.820 mensen verkozen de veelvraat – waarvan er 141 mogen worden afgeschoten – boven de wolf en de beer.”
  Een bruine beer is geen beer? En mogen er nu 18 of 141 worden afgeschoten? Al vroeg aan de drank bij Maroesj

  • Jan Willem

   De veelvraat is een van de grootste op het land levende soorten
   uit de familie der marterachtigen. Alleen de reuzenotter en zeeotter
   worden groter. Het is de enige nog levende soort uit het geslacht Gulo

   (in antwoord op Blargh)
  • Jaap Aap

   Goed lezen valt nog niet altijd mee he? Een beetje kennis van de dierenwereld helpt daarbij natuurlijk ook. Of zat je zelf gewoon te vroeg aan de drank en beschuldig je daar een ander van…

   Maar ja, dan had je nu niets om over te vallen…

   Zou je sieren als de haar je excuus aanbied voor deze onzinnige aantijging die voort vloeit uit je eigen gebrek aan leesvaardigheid.

   (in antwoord op Blargh)
 2. Dutchy

  Wow, 1500 schapen gedood door 30 wolven? Dus 50 schapen per wolf per jaar. Lijkt me behoorlijk veel. Maar ze mogen dus meer dan de helft van de populatie doden, dat lijkt me een bizare verhouding.

Reacties niet toegestaan