Beveiliger kerncentrale België doodgeschoten

Een beveiliger van een Belgische kerncentrale is twee dagen na de aanslagen in Brussel in Charleroi doodgeschoten. Dat meldt de plaatselijke krant Dernière Heure zaterdag op basis van politiebronnen. De krant voegt eraan toe dat zijn beveiligingspasje is gestolen.

De bewaker, die zijn hond uitliet, is in de vroege avond van donderdag doodgeschoten, aldus de kant. Charleroi ligt ongeveer op 50 kilometer van de Belgische hoofdstad.

Eerder donderdag meldde de krant dat de zelfmoordterroristen Khalid en Ibrahim el Bakraoui van plan waren aanslagen te plegen op Belgische kerncentrales, maar dat de arrestatie van Salah Abdeslam, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs, de plannen van de terroristen heeft versneld.

Verborgen camera

De broers hadden naar verluidt een verborgen camera neergezet bij het huis van de directeur van het Belgische nucleaire onderzoeksprogramma. De beelden ,,met tientallen uren'' opnamen van de bewegingen van de man werden in beslag genomen tijdens een antiterrorisme-inval in het appartement van een andere verdachte van dezelfde terreurcel, Mohammed Bakkali.

België is momenteel is de hoogste staat van paraatheid na de dodelijke aanslagen in Brussel. Kort na de aanslagen werden medewerkers van de twee Belgische kerncentrales in Doel en Tihange geëvacueerd. De krant meldde ook dat de afgelopen weken militairen zijn gezien op beide locaties.