Afschuw over seksuele misdaden VN-soldaten

Bij de Verenigde Naties is met afschuw kennisgenomen van nieuwe beschuldigingen over seksueel misbruik aan het adres van blauwhelmen. VN-chef Ban Ki-moon is diep geschokt over de jongste beschuldigingen over misbruik in de Centraal-Afrikaanse Republiek, zei een VN-woordvoerder donderdag.

Woensdag werd bekend dat drie meisjes uit de Centraal-Afrikaanse Republiek over mishandelingen en misbruik hebben gesproken tegenover mensen van een Amerikaanse hulporganisatie, AIDS Free World. Ze zeiden dat ze in 2014 door Franse blauwhelmen zijn vastgebonden, ontkleed en ook gedwongen seks met een hond te hebben. Er was een vierde meisje bij, maar dat is naderhand aan een onbekende ziekte overleden.

Uit de gesprekken met vermoedelijke slachtoffers door de Amerikaanse organisatie zou blijken dat 98 meisjes en tieners zijn misbruikt. Afgelopen maandag nog zou een 16-jarige Centraal-Afrikaanse door een VN-soldaat uit Congo zijn verkracht.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Raad al-Hussein, noemde de beschuldigingen donderdag ,,afgrijselijk en weerzinwekkend''.