Steun voor spierballentaal Fred Teeven: ‘Inbreker over hek, knuppel in de nek’ (video)

VVD-staatssecretaris Fred Teeven vindt dat een burger het recht heeft een inbreker te vermoorden. Dat leidde tot een heftige discussie. Bijvoorbeeld op Twitter. Daar is veel steun voor Teeven. Steun Teeven @henkbres RETWEET ALS JE HET EENS BENT MET TEEVEN en niet met de SP of GroenLinks ‏@Zandoka Wat zeiken ze nou - Teeven zei gewoon hoe het is - Als je gaat bergbeklimmen kun je ook naar beneden vallen @Sanne040 Blijf weg bij andermans spullen, gebeurt er ook niks geks. ‏@Escalatie Wat een gezeur weer. Inbrekers kiezen er zelf voor dit risico te nemen. @TijlMTBeckand Onregelmatige werktijden, nooit thuis, geen CAO. Inbrekers hebben het al niet makkelijk en vinden dat Teeven nu de discussie doodslaat @JurgenNL Volgens Teeven was dode inbreker Diessen ‘risico vh vak.’ Kan de beste man premier worden aub? Ja, Teeven dan he. ‏@marktwain2 Als die lampelul van Rutger Castricum komt inbreken , mag je hem hersens inslaan. Dat is een plusje. Kritiek en twijfel over harde aanpak van Fred  Teeven: @HarveyOtten Laat dhr. Teeven de kabinetskamer maar verruilen voor de borreltafel. Fatsoen terug in de regering! @Robbertja Een inbreker mag dood..maar een bankmanager die jou fortuin laat verdampen door leugens dan? Hoor je Teeven niet over.. Toch gek hé? @vercouteren De gratis Fred Teeven deursticker: @dennislami Fred Teeven en Hero Brinkman zouden een nieuwe partij moeten oprichten met als motto: 'inbreker over het hek, knuppel in de nek.' @LaurensVVoorst Als mishandeling voor een inbreker een beroepsrisico is, is een koevoet dan een aftrekbare beroepsgerelateerde uitgave, meneer Teeven? Discussie bij Pauw & Witteman:

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Le_bon_sauvage

  Teeven stelt niet dat je inbrekers mag vermoorden, zoals boven vermeld. Maar dat dit wel zo overkomt geeft precies aan op wat voor gevaarlijk pad hij zich begeeft, en wat voor glijdende schaal het is.

  En daarom is het zo’n kwalijke zaak. We hadden al een partij die vindt dat de overheid moet ijveren voor “minder begrip”, alsof dat ooit goed kan zijn (blijkbaar wil men domme burgers). Dezelfde partij impliceert dat belasting heffen “burgers pakken” is. En nu pleiten ze ook voor het gebruik van geweld. Je vraagt je af waarom die gasten van de VVD ueberhaupt in het bestuur willen. Om beschaving af te breken en de samenleving in chaos te storten? nobel doel, maar geen taak van de overheid.

 2. Koos_Koets

  Als de begripvolle grachtengordel type’s nu eens een bordje bij hun voordeur hangen met de tekst “Hier worden inbrekers niet gemolesteerd”
  dan weet iedereen weer waar hij/zij aan toe is.
  Lijkt mij een simpele en doeltreffende oplossing.

  • Templein

   1. Ik hoor niet tot de grachtengordel.
   2. Inbraken moeten fel bestreden worden en de politie moet vooral langs komen voor sporen onderzoek door GOEDGEKWALIFICEERDE politiemensen.
   3. De rechters moeten in hun strafbepaling meer meewegen dat mensen groot leed worden aangedaan door een inbraak.
   4. De doodstraf voor inbrekers is disproportioneel.

   Met al dat stoere gepraat van Teeven houdt hij zijn eigen straatje schoon. Wie praat er nog over de rol van de politie? Als Peter R. de Vries demissionair premier Rutte aanspreekt op het minimale aantal rechercheurs, dan krijgt De Vries pek en veren. Rutte en Teeven weten wel hoe ze in het debat de aandacht af kunnen leiden van hun eigen verantwoordelijkheden.

   (in antwoord op Koos_Koets)
   • Koos_Koets

    Volgens mijn informatie heeft niemand het ooit gehad over de doodstraf voor inbrekers.
    Maar wat iedere inbreker zich zou moeten realiseren is dat er nu eenmaal bepaalde beroepsrisico’s aan zitten. Soms heb je geluk, soms wat minder.
    Ik geef je op een briefje dat wanneer een inbreker bij mij het huis binnen probeert te komen en ik betrap hem, dat hij een probleem heeft. ik heb namelijk te hard moeten sappelen om wat spullen bij elkaar te krijgen en dat laat ik me niet afpakken.
    Wachten op de pliesie? yeh sure, get a life!

    (in antwoord op Templein)
   • Jannie Ooms

    Ik ga natuurlijk het bij Geen Stijl aangeprezen bijzettafeltje van Ikea aanschaffen. Laat de inbrekers dan maar komen. Ik lust ze rauw.

    (in antwoord op Templein)
 3. Stiefeltje

  Niemand weet precies wat er is gebeurt. Heeft de bewoner voor z’n leven moeten vechten of heeft ie ‘m overwonnen en uit angst of woede gedood?
  Feit is dat het bijzonder triest is dat dit is gebeurt.
  Feit is ook dat een demissionair staatssecretaris zich hier buitengewoon onfatsoenlijk en respectloos uitlaat.
  Nog een feit is het dat daar achteraan de meegillers komen die in hun boerse simplisme bijkant staan te juichen om het gebeurde.
  Zie de reactie van Koos Koets hieronder.

 4. gerrit52

  misschien heeft de inbreker wel ‘gewoon’ een hartaanval gekregen.

 5. kletsmajoor

  Ik heb Teeven nergens horen zeggen dat een bewoner het recht heeft een inbreker te vermoorden zoals dit artikel beweert. Opvallend hoe steeds weer hysterie uitbreekt onder rechtsgeleerden en linkse politici als er een zaak als dit speelt. Ook de Publieke Omroep was gisteren de hele middag en avond bezig Teeven zwart te maken. Laat ze even tot tien tellen en niet zo emotioneel reageren.

  • Stiefeltje

   Je doet je naam iig eer aan: was het niet de staatssecretaris van Justitie die tot 10 had moeten tellen en niet emotioneel had moeten reageren?
   Wat ik me ook afvraag, wordt je niet doodmoe van je jammerlijke gezeur over linkse politici?

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Ik heb het even voor je nagezocht maar dit is de eerste keer dat ik rechtstreeks linkse politici bekritiseer op dit forum. Je had beter even tot 10 kunnen tellen.

    (in antwoord op Stiefeltje)
 6. Erwin Kwakkel

  Om te beginnen moet een staatssecretaris niet hardop spreken voordat de rechter een uitspraak heeft gedaan.

  Verder snap ik deze stoere praat van Teeven niet aangezien het al jaren zo is dat je lijf en goed met geweld mag verdedigen zolang het niet in exces is. De rechter bepaalt of dat zo is en mocht dat zo zijn dan kan er ook nog steeds vrijspraak op basis van noodweerexces volgen. (art 41 wvs). Volgens jurisprudentie van de Hoge Raad kan zelfs gebruik worden gemaakt van het tardief exces waardoor je zelfs vrijgesproken kan worden wanneer je geweld gebruikt nadat de ander al is gestopt met de onrechtmatige daad.

  We moeten eens ophouden alsof je in Nederland alleen maar toe mag kijken wanneer je huis wordt leeggeroofd. Deze zaken zijn in de Nederlandse wet allang prima geregeld en daar hebben we geen Teeven voor nodig die even doet alsof hij het allemaal wel zal regelen.

 7. Tulip2

  Ik geloof niet dat Dhr Teeven heeft gezegd “vermoord de inbrekers maar, beste bewoners”.

  Het verdedigen van je eigen huis & haard mag niet bestraft worden en dat is jarenlang wel het geval geweest. De dader had meer rechten dan het slachtoffer.
  Deze tendens wordt nu teruggedraaid en ik denk dat het een goede zaak is. Het kan niet zo zijn dat als je een inbreker (=een crimineel, iemand die je huis aan het leegroven is) niet de tent uit mag gooien.
  De inbreker staat daar niet onvoorbereid en zal wel zijn eigen wapens bij zich hebben. Dus een geweldloze communicatie zal ‘t wel niet worden, lijkt me zo.

  Vermoorden is iemand doden met voorbedachte rade. De inbreker heeft geen afspraak gemaakt met de bewoner. In het geval dat het uit de hand loopt en de inbreker schade oploopt dan
  1) is het zelfverdediging
  2) is het de keuze van de inbreker om het risico te lopen gepakt te worden. Misschien had een ander carrierepad beter voor de gezondheid geweest.

  Maar het doodknuffelen van criminelen….. dat is niet meer van deze tijd.

  • Erwin Kwakkel

   ” Het verdedigen van je eigen huis & haard mag niet bestraft worden en dat is jarenlang wel het geval geweest.”

   Onjuist, mocht dit wel zo zijn dan zou ik hier graag jurisprudentie van willen zien. Ik kan het mij niet voorstellen aangezien de Hoge Raad zelfs tardief exces heeft toegepast in het verleden. Verdedigen van eigen lijf en goed is al jaren vastgelegd in artikel 41 van het wetboek van strafrecht.

   (in antwoord op Tulip2)
  • Sisi2013

   Het is alleen zelfverdediging wanneer je zelf met je leven bedreigd wordt. Als iemand je TV meeneemt mag je hem daar dus niet voor doodslaan, want niet in verhouding.

   (in antwoord op Tulip2)
  • Sisi2013

   Het is alleen zelfverdediging wanner je zelf daadwerkelijk lichamelijk gevaar loopt. Dus je mag iemand niet doodmeppen omdat hij je TV meeneemt. Want niet in verhouding.

   (in antwoord op Tulip2)
   • Sisi2013

    Het is alleen zelfverdediging wanner je zelf daadwerkelijk lichamelijk gevaar loopt. Dus je mag iemand niet doodmeppen omdat hij je TV meeneemt. Want niet in verhouding. Er is een verschil tussen jezelf verdedigen uit noodweer of bijvoorbeeld net zo lang doortrappen tot iemand overlijdt terwijl dat niet meer nodig is omdat iemand al knock out op de grond ligt. Uiteraard moet men van andermans spullen afblijven, maar we hoeven mekaar niet af te maken voor een TV of een paar vogels. Juist Teeven zou dat moeten weten (Justitie). Misbruik van de situatie door populistisch en voorbarig geblaat, want hij weet nog niet eens wat er precies is gebeurd.

    (in antwoord op Sisi2013)
   • Sisi2013

    Ik hoor je nog wel als er straks onnodig veel burgerslachtoffers gaan vallen, dan heeft de politiek het gedaan hoor… Een inbreker zal zich ook meer gaan indekken, door een pistool mee te nemen ofzo, denk je niet?

    (in antwoord op Sisi2013)
 8. Erwin Kwakkel

  “Deze tendens wordt nu teruggedraaid en ik denk dat het een goede zaak is”

  Een uitspraak van de staatssecretaris is overigens geen rechtsspaak en het feit dat er helemaal geen wetswijziging is ingediend hiervoor geeft al aan dat het in Nederland prima geregeld is.

Reacties niet toegestaan