Financiële tegenslag voor formerende partijen

VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben minder geld te besteden dan gedacht. Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft de vier partijen op de hoogte gebracht van de financiële tegenvaller, zei informateur Edith Schippers donderdag.

Het gaat om een flink bedrag. ,,Ik heb het niet over 10 miljoen", aldus Schippers. ,,Hierdoor zullen de gesprekken niet makkelijker worden, denk ik."

Er is een overschot op de begroting en er blijft volgens haar nog steeds financiële ruimte over voor extra investeringen. Maar het demissionaire kabinet moet nog ,,een aantal tegenvallers en een aantal lopende dossiers" afhandelen die geld kosten. Vorig jaar kende de overheid een overschot van 2,9 miljard euro.

Schippers wilde niet zeggen hoeveel minder geld er te besteden is door de vier partijen. Dat wordt duidelijk als het kabinet de Voorjaarsnota presenteert. Die gaat uiterlijk 1 juni naar de Tweede Kamer.

De partijen spreken met elkaar sinds eind maart, er is nu elf dagen onderhandeld. ,,De sfeer is ontzettend goed. Maar we zijn er nog lang niet uit", denkt Schippers. Er zijn al wel onderdelen waar de partijen het eens over zijn geworden, voegde ze eraan toe.

Deze week is er onder meer gesproken over onderwijs, klimaat, budgettair kader en pensioenen.