Hulp aan Sint Maarten komt op gang

Met voorop het Nederlandse leger komt de hulp aan het verwoeste Sint Maarten op gang. Een KDC-10 vrachtvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is op Curaçao aangekomen. Het toestel heeft hulpgoederen bij zich voor de slachtoffers. Van Curaçao zorgt de marine dat het snel ter plaatse komt. Ook het vliegveld is zodanig hersteld dat het kan worden gebruikt om hulp te brengen. KLM stelt kosteloos een vrachtvliegtuig ter beschikking om hulpgoederen van het Rode Kruis naar Curaçao te brengen. Het toestel vertrekt zaterdagochtend met 60 ton (,,drie vrachtwagens vol") aan spullen aan boord, meldt woordvoerder Merlijn Stoffels van het Rode Kruis.

Het gaat om dekzeilen, generatoren, jerrycans en zonnepanelen. Is er plaats over in het vliegtuig, dan wordt ook nog drinkwater meegenomen.

,,De spullen zijn betaald met geld dat is binnengekomen op giro 5125. De gulle gevers kunnen zo zien wat er met hun bijdrage gebeurt", aldus Stoffels. Hij verwacht later op vrijdag te kunnen zeggen hoeveel er intussen is gestort op het speciale gironummer voor hulp aan Sint-Maarten.

Donderdag kon de Nederlandse marine al per schip hulpgoederen van het Rode Kruis afleveren op het eiland, dat grote schade opliep door de orkaan Irma.