Van 42 naar 14: PVV glijdt steeds verder weg

Twee jaar geleden stond Geert Wilders' PVV op 42 zetels, hoger dan ooit. Nu, na tegenvallende verkiezingen, steeds woestere uitspraken en de blunder van de neonazistische lijsttrekker in Rotterdam zijn er daar nog 14 van over. En Een deel van die aanhang gaat naar Baudet. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou het Forum voor Democratie groter zijn dan de PVV. De partij van Thierry Baudet zou uitkomen op vijftien zetels (+dertien ten opzichte van de verkiezingen van maart), terwijl Geert Wilders zes zetels zou moeten inleveren om uit te komen op veertien.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Ook de PvdA staat in de peiling op vijftien zetels. Dat zijn er zes meer dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar.

De wisseling van de wacht bij de SP, waar Lilian Marijnissen Emile Roemer opvolgde als de nieuwe fractievoorzitter, heeft een klein positief effect voor de partij. In de peiling staat de SP nu op veertien zetels. Dat zijn er net zoveel als bij de verkiezingen van vorig jaar, maar het is er een meer dan bij de peiling van De Hond van vorige week.