NAVO-oefening met 50.000 militairen

De grootste oefening van de NAVO sinds het einde van de Koude Oorlog begint eind deze maand in Noorwegen. Doordat een extra Amerikaans vliegdekschip met 6000 man meedoet, komt het totaal aantal deelnemers op 50.000, zei de Amerikaanse admiraal James Foggo op een persconferentie in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Trident Juncture 2018 gaat van start op 25 oktober en duur tot 7 november. Er worden meer dan 60 schepen, 150 vliegtuigen en ruim 10.000 voertuigen ingezet. Duizend Nederlandse militairen doen mee als onderdeel van de snellereactiemacht VJTF. Voor hen is op het laatste moment voldoende winterkleding beschikbaar gesteld.

Een scenario waarmee wordt geoefend is collectieve verdediging na een aanval op een NAVO-land. Doel is te laten zien dat de militaire alliantie zich kan verdedigen en kan afschrikken, aldus Foggo. Er is volgens hem geen speciaal land als tegenstander is aangewezen. Rusland is uitgenodigd om waarnemers te sturen.

Russische grens

Volgens de Noorse luitenant-generaal Rune Jacobson bevindt het kerngebied van de oefening zich op 1000 kilometer van de Russische grens. ,,Dus ze hoeven niet bang te zijn.’’

Aan de oefening doen meer dan 10.000 Noorse manschappen mee, en er wordt met samengewerkt met civiele diensten, bedrijven en de politie. Jacobson sprak van een ,,realistische stresstest voor iedereen, in uitdagende weercondities’’.