Ex-kantoorgenoot: Astrid Holleeder liegt

Astrid Holleeder, de zus van verdachte Willem, liegt als getuige in de grote rechtszaak tegen haar broer over liquidaties. Ze stond altijd wél vol overtuiging aan de kant van haar broer en ze speelde dat niet, zoals ze nu beweert in de strafzaak en in haar boeken. Dat zegt de Amsterdamse strafadvocaat Jos Rijser, die jarenlang op hetzelfde kantoor werkte als Astrid, die ook advocaat is. Rijser treedt daar dinsdag mee naar buiten in een interview met Het Parool.

Volgens Rijser moet het hoge woord eruit: ,,Astrid liegt. Het zit me dwars. Thomas van der Bijl, die gewoon een hele goeie jongen was, heeft er recht op dat ik het zeg." Rijser stond de crimineel Van der Bijl bij, die in de Endstra-afpersingszaak tegen Holleeder in 2006 zou optreden als anonieme getuige. Hij werd in april van dat jaar echter doodgeschoten in zijn café.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Holleeder ervan ook achter deze liquidatie te zitten. In de huidige monsterzaak is de rechtbank nu bij het dossier over Van der Bijl aangekomen. Rijsen zegt dat hij lang heeft getwijfeld om zijn verhaal uit de doeken te doen, maar hij vindt het tegenover zijn vermoorde cliënt eerlijk om dit publiekelijk te zeggen.

Astrid Holleeder heeft steeds verklaard dat ze al héél jong een afschuw had van Willem en dat ze hem alleen maar was blijven helpen omdat hij de familie anders wat zou aandoen. Ze bleef dat spel spelen om heimelijk gesprekken met hem te kunnen opnemen om de getuigenissen te onderbouwen. Maar volgens Rijser ,,zit dat heel anders". Volgens hem stelde Astrid Holleeder zich sarcastisch naar hem op toen Van der Bijl was neergeschoten. Het sterkte hem in de overtuiging dat Astrid al die tijd ,,voor 100 procent en vol overtuiging in het kamp van Willem Holleeder zat''.